Szerző: Bizó Dániel

2007. április 11. 13:36

Hatalmas adatközpontot épít a Google

[Computerworld/DigiTimes/HWSW] Már folynak a Google új adatközpontjának építési munkálatai, melynek helyszínéül egy amerikai kisvárost választott ki a világ legnagyobb keresője. A keleti parthoz viszonylag közel eső Lenoir mellett folyó beruházás végösszege 600 millió dollár, és több mint 200 embernek adhat munkát, nem beszélve a közvetett gazdasági hatásokról.

[Computerworld/DigiTimes/HWSW] Már folynak a Google új adatközpontjának építési munkálatai, melynek helyszínéül egy amerikai kisvárost választott ki a világ legnagyobb keresője. A keleti parthoz viszonylag közel eső Lenoir mellett folyó beruházás végösszege 600 millió dollár, és több mint 200 embernek adhat munkát, nem beszélve a közvetett gazdasági hatásokról.

A bútoripar nyomában

A Google januárban közölte, hogy az Észak-Karolina államban, Caldwell megyében található Lenoir városát szemelte ki új adatközpontjának helyszínéül. Bár a 600 millió dolláros beruházás elsősorban tőkeintenzív a telepítendő és vélhetően magas fokon automatizált IT-infrastruktúra révén, a 17 ezres kisváros így is rengeteg profitálhat belőle, hiszen 210 alkalmazottnak ad majd munkát, akik évi több mint 10 millió dolláros bértömegüket ott költik. Jelenleg 4-500 munkás végzi az építkezést, akik a városban laknak.

További pozitívuma a Google döntésének, hogy más vállalatokat is a környékre vonzhat, ahogyan a Burger King is követi a McDonald's-ot, mondta el a Computerworld számára Scott Millar, a Catawba megyei fejlesztési hivatal elnöke. A szomszédos Catawba megye nem ismeretlen az amerikai IT-ipar számára, ugyanis a dotkom láz alatt a világ száloptikás kábeleinek 40 százalékát termelték itt.

Ezt az olcsó áramnak, és a nagy teljesítményű, jól kiépített elektromos infrastruktúrának köszönheti, amely korábban bútoripart szolgálta ki, véli Miller, ahogyan a mérsékelt munkabérek, adókedvezmények, támogatások is vonzóak a cégek számára. A Google például 12 év alatt 4,8 millió dollár támogatást vehet igénybe munkahely-létesítés címén, míg további 20 millió dollárt spórolhat adókon, valamint az ingatlanadók alól is nagy részben mentesül. A Google számítógéphálózatába jövő év első felében csatlakozhat az adatközpont, melynek területe az álláshirdetések alapján legalább 4500 négyzetméter lesz.

Szerverek tízezrei

"Egy korszerű, blade szervereket is alkalmazó 4500 négyzetméteres adatközpont esetében a rackek száma elérheti az 1200-1300-at, szélsőséges esetben [vagyis magasabb teljesítménysűrűség mellett] kevesebbet is" -- mondta el lapunknak Szarka Attila, az APC Hungary rendszermérnöke. "Ahogy a nagyobb teljesítménysűrűségű megoldások egyre inkább elterjednek, a kiszolgáló infrastruktúra helyigénye is nagy mértékben növekszik. Egy 20 kilowatt/rack teljesítménysűrűségű vagy feletti megoldás esetében 2-3 rack IT-pozícióra akár 2 rack pozíciót elfoglaló hűtőberendezés is juthat -- és még számolni kell az egyéb infrastruktúrával illetve a közlekedő folyosókkal".

Tekintve, hogy egy-egy racket, kiviteltől függően akár több mint 40 kétutas blade szerverrel is lehet populálni, akár 40-50 ezer szerverről is beszélhetünk egy 4500 négyzetméteres központban. Persze ez a szám számos tényezőtől függ, mint a tervezett teljesítménysűrűség, a hűtési és energiaellátási rendszer, az épület kialakítása, vagyis az infrastruktúra. "Mint a legtöbb kérdésre, erre is az a legkorrektebb válasz, hogy attól függ..." -- mondta Szarka.

Ehhez a témához kapcsolódik, hogy a DigiTimes iparági pletykákra hivatkozva azt írja, az Intel visszanyerte a Google-t, mint kiemelt ügyfelet, és 300-400 ezer szerverhez szükséges négymagos processzorról kötöttek megállapodást. A források szerint a Google számára egyedileg tervezett kiszolgálókat a chipóriás, melyeket ingyen lát egy chipsettel. A források szerint az AMD számára nehéz lesz visszavágni, ugyanis az Intel drasztikus árcsökkentésekre készül. A gyártást vélhetően a Gigabyte végzi majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról