Szerző: Ady Krisztián

2007. április 6. 12:02

Jelentősen növekszik a mobilos internetcsomagok adatforgalmi korlátja

Tovább gyorsulhat hamarosan a T-Mobile villámgyors mobil internetet biztosító HSDPA-szolgáltatása, a mobilszolgáltató megkezdte a jelenleg 3,6 megabit/s-os maximális letöltési sebességet biztosító hálózatán a 7,2 megabit/s-os letöltés, illetve 1,45 megabit/s-os feltöltést tesztjeit. Az újabb hatalmas ugrást a szolgáltató által értékesített 3,6 megabit/s-ot támogató adatkártya is kezeli majd.

[HWSW] Tovább gyorsulhat hamarosan a T-Mobile villámgyors mobil internetet biztosító HSDPA-szolgáltatása, a mobilszolgáltató megkezdte a jelenleg 3,6 megabit/s-os maximális letöltési sebességet biztosító hálózatán a 7,2 megabit/s-os letöltés, illetve 1,45 megabit/s-os feltöltést tesztjeit. Az újabb hatalmas ugrást a szolgáltató által értékesített 3,6 megabit/s-ot támogató adatkártya is kezeli majd.

Új adatcsomag

A szélessávú internet felgyorsítása mellett a T-Mobile április 1-től változtatott adatcsomagjai előfizetési díjban foglalt adatmennyiségein is, több csomagban megduplázta a benne foglalt adatmennyiséget, így a Net 1000 előfizetők áprilistól ugyanazért az összegért 2 gigabájtnyi adatot forgalmazhatnak. A szolgáltató egy még nagyobb, 5 gigabájtos csomagot is bevezetett bruttó 14990 forintos havidíjért, ez a csomag már általános internetezésre, böngészésre-levelezésre tökéletesen megfelel. A túlhasználat díjai jellemzően nem változtak.

Az adatátviteli sebesség növekedésén túl a T-Mobile a jelenlegi, lakosságra számított 30 százalékos 3G/HSDPA lefedettséget 2007 végéig várhatóan közel 50 százalékkal, tehát körülbelül 45 százalékra növeli majd, így az ország jelentős részén elérhetők lesznek a villámgyors mobil adatátviteli szolgáltatások.

A T-Mobile számára a HSDPA be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, a 3G/HSDPA hálózaton 2006. januárjához képest, azaz egy év leforgása alatt közel tizenötszörösére nőtt az ügyfelek által forgalmazott adatmennyiség. A teljes adatforgalom 40 százaléka már a szélessávú 3G/HSDPA hálózathoz köthető.

Option Globetrotter GT MAX 7.2 Ready
Option Globetrotter GT MAX 7.2 Ready

A Pannon is lép?

A Pannon várhatóan a jövő hét elején tartandó sajtótájékoztatóján mutatkozik be "internetszolgáltatóként", bár konkrét tervek egyelőre nem ismertek. Az általunk hallott pletykák szerint a Pannon hihetetlen adatforgalmat, 30 gigabájtnyi letöltést biztosító csomagot készül bevezetni bruttó 12 ezer forint körüli áron, mely a vállalat harmadik generációs hálózatával párosítva ütőképes ajánlat lehetne a piacon.

A Pannon hivatalosan még nem indította el HSDPA szolgáltatását, az erre alkalmas mobilkártyák és telefonok azonban már a 3G-s hálózat egy részén már automatikusan ilyen hálózatot használnak, így talán a kereskedelmi bevezetés sem várat már sokáig magára. A harmadik hazai szolgáltató, a Vodafone a múlt héten tartott sajtótájékoztatóján szűkszavúan csupán annyit közölt, még az idén élesíti HSDPA hálózatát, azonban hogy erre pontosan mikor kerül sor, azt egylőre homály fedi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról