Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 6. 10:00

A SUSE Linux Enterprise Desktop 10 hivatalosan támogatt operációs rendszer a Sun x86 munkaállomásokon

A Novell és a Sun Microsystems bejelentették, hogy a Sun Opteron-alapú munkaállomásain nem csak fut a SUSE Linux Enterprise Desktop 10, hanem a Sun azt minősítette és hivatalos támogatást is nyújt hozzá.

[HWSW] A Novell és a Sun Microsystems bejelentették, hogy a Sun Opteron-alapú munkaállomásain nem csak fut a SUSE Linux Enterprise Desktop 10, hanem a Sun azt minősítette és hivatalos támogatást is nyújt hozzá.

Ez az első eset hogy a Novell SUSE Linux elérhető Sun-hardveren. A vállalatok szerint a Linuxot futtató Sun munkaállomások leginkább a tervezőmérnökök érdeklődését kelthetik fel, ugyanis a CAD/CAM vagy EDA alkalmazásoknál az utóbbi időben kedvelt platformmá vált a Linux. Ennek oka elsősorban az, hogy az x86-os rendszerek teljesítményben megelőzték a RISC-processzoros munkaállomásokat. Ennek köszönhetően az egykor toronymagas piacvezető Sun a munkaállomáson már csak másodhegedűs az olyan cégek mögött mint a Dell és a HP.


Sun Ultra 20 munkaállomás

A SUSE Linux Enterprise Desktop 10-et futtató Sun Ultra 20, Ultra 20 M2, Ultra 40 és Ultra 40 M2 munkaállomások azonnal elérhetők a Sun kínálatában. Az Ultra 20 sorozat tagjaiba egy processzor és maximálisan 8 gigabájt memória építhető be, az Ultra 40 sorozat tagjaiban legfeljebb két Opteron és 32 gigabájt memória teljesíthet szolgálatot. Az egyprocesszoros konfigurációk ára 202 ezer forinttól, a kétprocesszorosoké 546 ezer forinttól indul a www.sunshop.hu weboldalon.

A SUSE Linux felkarolása némileg meglepő lépés a Suntól, ugyans az utóbbi időben a cég kommunikációjában fókuszterület volt a Solaris előnyeinek hangsúlyozása volt a Linuxszal szemben -- bár a cég legfőbb céltáblája az amerikai piacon erős jelenléttel bíró Red Hat szokott lenni, nem a SUSE. Az Opteron-alapú Sun munkaállomások természetesen eddig is elérhetők voltak Linuxszal, az ismertebb disztribúciók közül a Red Hat Enterprise Linux 4 és az Ubuntu is hivatalosan támogatott, de a gépek akár Windows XP-vel is rendelhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról