Szerző: Bizó Dániel

2007. április 6. 10:50

Jön az Intel vállalati notebookplatformja, a Centrino Pro

Az Intel tegnap bemutatta Centrino Pro platformját, mely lényegében az asztali vPro mobil megfelelője. A második negyedév folyamán hozzáférhetővé váló termék ehhez híven a vállalati környezetet célozza meg biztonsági és távfelügyeleti megoldásokkal. A Centrino Pro a mobil Santa Rosa platformra alapoz, így vélhetően azzal egyidőben, vagy azt követően kerül piacra.

[HWSW] Az Intel tegnap bemutatta Centrino Pro platformját, mely lényegében az asztali vPro mobil megfelelője. A második negyedév folyamán hozzáférhetővé váló termék ehhez híven a vállalati környezetet célozza meg biztonsági és távfelügyeleti megoldásokkal. A Centrino Pro a mobil Santa Rosa platformra alapoz, így vélhetően azzal egyidőben, vagy azt követően kerül piacra.

Távmenedzsment vezeték nélküli hálózaton is

A Centrino Pro a vPro által kínált lehetőségeket ülteti át a hordozható számítógépekbe. A platform az ún. Active Management Technology (AMT) név alatt összefoglalt hardver és szoftvereszközöket takarja, melyek révén egy központi egységes felületről válik lehetővé a gépek távoli felügyelete, akár be- vagy éppen kikapcsolhatóak, vagy kikapcsolt állapotban is ellenőrizhető meglétük, valamint hardver- és szoftverösszetevőik kiolvashatóak. A Centrino Pro által hozott technikai újdonság az, hogy az AMT immár Wi-Fi hálózaton keresztül is elérhető, nem csak vezetékes Ethernet LAN révén

Az operációs rendszer összeomlása esetén is lehetőség van a távoli szervizre, valamint az AMT-re alapozva a rendszerek monitorozhatóak, patchelhetőek. Ezeken túlmenően az AMT nemrég bejelentett második generációja részeként Trusted Platform Module chipre, a processzorra és a chipsetre alapozott mechanizmusok gondoskodnak a gép védelméről, köztük az egyes alkalmazások memórialenyomatának a korábban rögzített referenciamintával való összevetése (Trusted Execution, kódnéven LaGrande), valamint a hálózati forgalom figyelése révén. Az AMT második generációja támogatja a virtualizált környezeteket is, ami akár a felhasználó számára tökéletesen észrevehetetlen beavatkozást is lehetővé tesz.

Egyre több notebook a cégeknél

A Centrino Pro bevezetését a mobilitás iránti igény felfutása magyarázza, mely az üzleti szférában egyúttal növekvő kockázattal is jár. Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA szuperrégióban 36 százalékra ugrott tavaly a notebookok részaránya az újonnan vásárolt céges számítógépek között.

A Gartner felmérése szerint az IT-vezetők többsége nehéznek találja az informatika által teremtett érték prezentálását a vállalat vezetők előtt. Többek között ez is magyarázza azt, hogy az IT-büdzsék átlagosan nagyon kis részét, átlagosan mindössze 9 százalékát fordítják az akár üzleti értéket is teremtő fejlesztésekre, míg 91 százalék üzemeltetésre, karbantartásra folyik el. Az Intel ebben a 91 százalékban ígér jelentős megtakarítást a vPro és most a Centrino Pro termékekkel.

Tekintve, hogy a Centrino Pro egy AMT-vel bővített Santa Rosa mobilplatform, így vélhetően azzal egyidőben, vagy valamivel később kerül piacra. Az Intel hivatalosan nem hajlandó pontosabban meghatározni a időpontot, mint a második negyedév, a DRAMeXchange memóriapiaci elemzőcég állítja, hogy a a tajvani gyártók jelenleg érvényben lévő tervei alapján május első felére tehető a piaci premier. A Santa Rosa új chipsetet, erősebb grafikus magot, a lemezműveleteket gyorsító beépített flashmemória támogatását, n-szabványú Wi-Fi vezérlőt, valamint WiMAX és HSDPA-opciót is hoz magával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról