Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 4. 09:26

Több mint száz hibajavítás a Windows Vista első szervizcsomagjában

A Hotfix blogon információk láttak napvilágot ki a Windows Vista első javítócsomagjáról (SP1), amelyet még az idén kiad a Microsoft. Ugyanitt már a Windows XP harmadik szervizcsomagjáról (SP3) is találni részleteket. A szerző, Matthew Allen korábban a Microsoftnál dolgozott és állítása szerint a céghez közeli forrásból szerzi az információkat.

[HWSW] A Hotfix blogon információk láttak napvilágot ki a Windows Vista első javítócsomagjáról (SP1), amelyet még az idén kiad a Microsoft. Ugyanitt már a Windows XP harmadik szervizcsomagjáról (SP3) is találni részleteket. A szerző, Matthew Allen korábban a Microsoftnál dolgozott és állítása szerint a céghez közeli forrásból szerzi az információkat.

Menetrend szerint érkező SP1

A Hotfix szerzője, Matthew Allen közzétette és rendszeresen frissíti az SP1-ben várható hibajavítások listáját, amelyen lényegében a Vistában eddig felfedezett hibák javításai szerepelnek, érdekes módon azonban egyik sem a biztonsággal kapcsolatos. A redmondi cégnél megerősítették, hogy a Windows Vista SP1 már tesztelés alatt áll, azonban megjelenési dátumát egyelőre nem tűzték ki -- vagy legalábbis még nem kommunikálták nyilvánosan. A Microsoft csupán annyit közölt, hogy az SP1 az év második felében érkezik, Allen sejtése szerint a premier november végén vagy december elején várható.

A Windows Vista első szervizcsomagja alig egy évvel a szoftver megjelenése után érkezik (ez nem volt másképp a Windows XP esetében sem), azonban a visszajelzések szerint szükség is van rá, ugyanis a mennyiségi licencelők számára már november végétől, a nagyközönségnek pedig január végétől elérhető Vistában számos komoly problémát okozó hiba maradt. Saját tapasztalataink szerint gondok vannak az energiatakarékossági funkciók, a készenlét mód, illetve a hibernálás megbízhatósága terén is.

Windows XP SP3

A Windows XP harmadik szervizcsomagja a jelenleg elérhető információk szerint legkorábban 2008-ban érkezhet. A kifutó asztali Windowshoz 2004 szeptemberében, azaz több mint két éve jelent meg az utolsó javítócsomag, az eredetileg 2006-ra tervezett SP3 munkálatai azonban megtorpantak, amikor a fejlesztőket átvezényelték a Vista befejezésére.

A Windows XP SP1 2002. szeptember 9-én jelent meg és az addig elérhetővé tett összes hibajavítást tartalmazta a Windows XP-hez, szám szerint több mint 300-at. A Windows XP SP2-t két évvel később, némi késés után 2004 szeptemerében adta ki a Microsoft, a csomag a hibajavítások mellett leginkább biztonsággal kapcsolatos javításokat tartalmazott. Egyelőre nem tudni, a Windows XP SP2-t meddig támogatja a redmondi cég, valószínűleg még jó ideig, ugyanis a legtöbb vállalatnál a Vista megjelenése ellenére még jó ideig az XP marad az igásló.

A Windows XP operációs rendszert a Microsoft tavaly október óta már csak a második szervizcsomaggal együtt támogatja, így felhasználóknak mindenképp frissíteniük kell az SP2-re, amennyiben továbbra is szeretnének frissítéseket letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról