Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 3. 15:48

Két gigahertz fölé Gyorsult a Sun UltraSPARC IV+

A korábbinál magasabb órajelű, 1,95 és 2,1 GHz-es kivitelben is elérhető a Sun Microsystems jelenlegi csúcsprocesszora, az UltraSPARC IV+. Az új változatokkal szerelt Sun szerverek több sebességi rekordot is megdöntöttek (SPECjAppServer2004, SAP S/D). A Sun közleménye szerint a gyorsabb chip köré épített Sun Fire V490, V890, E2900, E4900, E6900, E20K és E25K kiszolgálók azonnal elérhetők.

[HWSW] A korábbinál magasabb órajelű, 1,95 és 2,1 GHz-es kivitelben is elérhető a Sun Microsystems jelenlegi csúcsprocesszora, az UltraSPARC IV+. Az új változatokkal szerelt Sun szerverek több sebességi rekordot is megdöntöttek (SPECjAppServer2004, SAP S/D). A Sun közleménye szerint a gyorsabb chip köré épített Sun Fire V490, V890, E2900, E4900, E6900, E20K és E25K kiszolgálók azonnal elérhetők.

Az UltraSPARC IV+ az UltraSPARC IV továbbfejlesztett változata, amely viszont kis túlzással két darab UltraSPARC III összeépítve. A már 90 nanométeres csíkszélességgel készülő UltraSPARC IV+ legjelentősebb újítása a másodszintű gyorsítótár magra integrálása, ami a némileg magasabb órajellel és kétszeresére, 32 megabájtra bővített diszkrét harmadszintű gyorsítótárral kombinálva drasztikus teljesítménynövekedést eredményezett az előző generációs UltraSPARC IV-hez képest.

Az UltraSPARC IV+ 2005 szeptemberében került piacra, akkoriban még 1,5 GHz-es maximális órajelen, ezt követte tavaly nyáron egy frissítés, amelynek keretén belül az órajelet 1,8 GHz-re növelték. Minden bizonnyal ezek az utolsó UltraSPARC IV+ lapkák a Fujitsuval közösen létrehozott APL (Advanced Product Line) termékvonal piacra kerülése előtt. Amint az ismert, a két cég 2004-ben jelentette be, hogy egyesítik UNIX-szervereik termékvonalait, amelyek a Fujitsu SPARC64 processzorokra épülnek majd.

Az UltraSPARC IV+ utóda házon belül az egyelőre Rock kódnéven futó processzor lesz, amelynek piaci premierje 2008-ban esedékes. A 16 magos, magonként 4 programszál futtatására alkalmas Rockot úgy alakították ki, hogy kevés programszál futtatása esetén is nagy teljesítményt nyújtson -- ilyenkor a többszálú végrehajtást úgy aknázzák ki, hogy a "mellékszálak" segítsék a "főszálak" futását. Bővebb ismertető a Rockról a Sun UltraSPARC új generációja című cikkünkben olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról