Szerző: Bizó Dániel

2007. április 3. 08:26

Megjelent az OpenOffice.org legújabb változata

Múlt hét csütörtökön megjelent a szabadon felhasználható OpenOffice.org 2.2-es verziója, és mindössze három nappal később annak Prémium változata, mely számos extrát is felvonultat az alapcsomagon felül. Az új változat az eddigieknél még jobb kompatibilitást ígér a Microsoft Office fájlformátumaival, biztonsági foltozásokat hoz magával, és jobban belesimul a Vista vizuális környezetébe.

[HWSW] Múlt hét csütörtökön megjelent a szabadon felhasználható OpenOffice.org 2.2-es verziója, és mindössze három nappal később annak Prémium változata, mely számos extrát is felvonultat az alapcsomagon felül. Az új változat az eddigieknél még jobb kompatibilitást ígér a Microsoft Office fájlformátumaival, biztonsági foltozásokat hoz magával, és jobban belesimul a Vista vizuális környezetébe.

Az OpenOffice.org (OOo) komplett irodai programcsomag 2.2 verziójának leglátványosabb újításának a karakterek szebb megjelenítése ígérkezik. Fejlődött az PDF-exportálási képesség is, javításra kerültek biztonsági rések, továbbá az új változat jobban illeszkedik a Vista megjelenéséhez. A MacOS X 10.4.x felhasználók kisebb telepítőt és helyfoglalást kapnak. Az angol OOo 2.2 Windows, Linux és Solaris alá is letölthető az openoffice.org oldalról, vagy magyarul Windows és Linux operációs rendszerekhez, hála a Free Software Foundation magyar tagozatának .

Az egyes alkalmazásokat érintő legfontosabb változások közé tartozik, hogy a Calc táblázatkezelő javított XLS-fájlkompatibilitáskának részeként immár külső adatforrásokra hivatkozó pivot táblákat tartalmazó Excel-táblázatokat is képes importálni, valamint javított trigonometriai funkciókat is felvonultat. A Base adatbázis-kezelő javított SQL-szerkesztést, és a keresésen belüli keresés képességét hozza magával, továbbá az adatbázis driverek (különösen az Oracle ODBC) is fejlődtek. A változások teljes listája itt található.

A következőkben áprilisi tréfa olvasható -- mi is bevettük. Szeretjük a viccet, csak nem értjük: Az OOo 2.2 kiadását követően mindössze három nappal vált elérhetővé annak extrákat felvonultató prémium kiadása, melynek fejlesztése magyar vezetéssel folyik. Bár a Premium teljes mértékben az OOo-n alapul, attól független kiadás, így a félreértések elkerülése végett ezentúl az OxygenOffice Professional (O2OP) nevet viseli. Az O2OP továbbfejlesztett VBA-támogatást tartalmaz, import szűrőket Word, Excel és PowerPoint formátumokhoz, sőt akár az Office 2007 felhasználói felületét is utánozhatja ízlés szerint -- bár ez a képesség még fejlesztés alatt áll.

Ezeken túlmenően többek között online szótárat, sablonkészletet, gyors Wikipedia-keresőt, 3400 elemből álló képtárat, 100 hátteret bemutatóhoz, és jelentősen kibővített magyar kézikönyvet is integrál az O2OP. További részletek a HWSW fórumán olvashatóak, és itt a szoftverrel kapcsolatos kérdéseket is fel lehet tenni a vezető fejlesztőnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról