Szerző: Bizó Dániel

2007. április 3. 15:13

Az Intel megkezdte a szegény országok iskoláiba szánt PC-k szállításait

Az Intel múlt héten közölte, megkezdte a fejlődő országoknak szánt számítógépének szállításait. A Classmate PC egy alsó kategóriás hordozható számítógép, gyakorlatilag teljeskörű funkcionalitással, szemben a rivális One Laptop Per Child (OLPC) projekt számítógépével. A kifejezetten iskolákba szánt számítógépet Brazíliában állítják elő, a következő hetek során mintegy 30 országba juttatják el az első gépeket.

[HWSW] Az Intel múlt héten közölte, megkezdte a fejlődő országoknak szánt számítógépének szállításait. A Classmate PC egy alsó kategóriás hordozható számítógép, gyakorlatilag teljeskörű funkcionalitással, szemben a rivális One Laptop Per Child (OLPC) projekt számítógépével. A kifejezetten iskolákba szánt számítógépet Brazíliában állítják elő, a következő hetek során mintegy 30 országba juttatják el az első gépeket.

A hardver

A Classmate PC egy ultra-alacsony fogyasztású, másodszintű gyorsítótárától megfosztott mobil Celeron processzort kapott egy Intel 915GMS chipset társaságában. A gépet 256 megabájt DDR2 memóriával szerelik, a konfiguráció legnagyobb kompromisszumát azonban talán a merevlemez hiánya jelenti, amit 1 vagy 2 gigabájtos flash memória helyettesít -- a NAND flash-gyártás terén tapasztalt fejlődés sebessége rövid időn belül ennek többszörösét is lehetővé teszi majd. A folyamatos vezetékes vagy Wi-Fi hálózati kapcsolat miatt természetesen elképzelhető központi háttértár is az oktatási anyagok, képek, videók számára.

A megerősített, ütés- és cseppálló házban 7 hüvelykes LCD-kijelző lakik, mely 800x480 pixeles felbontásra képes. A gép hatcellás akkumulátorról 4 óra várható üzemidővel rendelkezik, így több oktatási órát is kibír. Tömege 1,3 kilogramm, amivel akár a kisgyerekek számára is hordozható marad. A Classmate PC Windows XP Pro, Mandriva Discovery 2007, vagy Metasys Classmate 2.0 operációs rendszereket (utóbbi kettő Linux-alapú) futtathat, vagyis teljesértékű személyi számítógépként viselkedik, szemben az OLPC teljesen egyedi, célra szabott, ugyanakkor korlátozott funkcionalitású felületével.

A szoftver

A Classmate PC speciális szoftverekkel kerül leszállításra, amelyek lehetővé teszik a gépek ellenőrzését, és egyes alkalmazások gyerekzárral való letiltását is. A tanárok számára lehetőség nyílik prezentációt tartani az egyes gépek monitorán, és nyomon követni a nebulók tevékenységét, akik vele és akár egymással együttműködve tanulhatnak. Az Intel ezenkívül a gépek pontos nyilvántartásához is segítséget nyújt, amivel megakadályozható azok nyom nélküli eltűnése, többek között egy TPM-chip révén, ami bizonyos időközönként megköveteli az iskolai infrastruktúrára csatlakoztatást, különben használhatatlanná teszi a gépet.

A gépekhez opcionális digitalizációs eszköz, a Pegasus NoteTaker is kapható, mely révén a diákok által írt vagy rajzolt jegyzetek digitalizálásra kerülhetnek. A Classmate PC-k Windows XP Professionallel telepített változatán Microsoft Office, a linuxosokon természetesen OpenOffice.org található. A HWSW úgy tudja, Magyarországon is található már néhány tucat Classmate PC az Intel hazai képviseleténél, annak ellenére, hogy az anyavállalat kommunikációjában hazánk nem szerepelt megnevezett célországként, bár a vállalat szándéka szerint a fejlődő piacokon kívül is szeretné elérhetővé tenni.

A modell

Az Intel által levezényelt próbaprojekteket követően a processzorgyártó szándéka az, hogy a PC-szállítók vagy rendszerintegrátorok vegyék át az értékesítő szerepét, valamint a gyártásba is akár több vállalat bekapcsolódjon. Gacsal József, a cég képviselője a HWSW megkeresésésre elmondta, hogy az Intel néhány ezres nagyságrendben gyártja a Classmate PC-ket, hogy felmérje az igényeket, hosszú távon azonban mindenképpen az iparág részvételét reméli minden szinten -- ami az Intel chipjei iránti keresletet gerjesztené.

A windowsos változat 400 dollárba kerül, a linuxosok ennél olcsóbbak, és a termelés felfutásával árcsökkenés is várható, amivel szemben az év második felétől hozzáférhető, az AMD Geode (beágyazott x86-os, vélhetően K8-derivatíva) chipekkel szerelt OLPC 150 dollárra belőtt ára áll. Gacsal hozzátette, hogy a Classmate PC egyáltalán nem fogja a hagyományos notebookpiacot kannibalizálni, ugyanis erősen visszafogott teljesítménye és kapacitása mellett a kijelző és a billentyűzet mérete is kifejezetten gyerekeknek lett tervezve -- bár ennek némileg ellentmond, hogy a megcélzott csoportba a középiskolások is beletartoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról