Szerző: Bizó Dániel

2007. március 29. 12:27

Linuxos PC-ket is fog forgalmazni a Dell

Mint arról már korábban beszámoltunk, megújulásának részeként a Dell egy külön oldalt indított be ötletek gyűjtésére, amelyek között a legnépszerűbb javaslat az volt, hogy a vállalat forgalmazzon linuxos PC-ket is. Ennek kapcsán a világ második legnagyobb PC-szállítója külön linuxos kérdőívet készített az igények részletesebb felmérésére. A több mint 100 ezer kitöltővel a Dell tegnap egy blogbejegyzésben tudatta: meghallotta a nép szavát.

[HWSW] Mint arról már korábban beszámoltunk, megújulásának részeként a Dell egy külön oldalt indított be ötletek gyűjtésére, amelyek között a legnépszerűbb javaslat az volt, hogy a vállalat forgalmazzon linuxos PC-ket is. Ennek kapcsán a világ második legnagyobb PC-szállítója külön linuxos kérdőívet készített az igények részletesebb felmérésére. A több mint 100 ezer kitöltővel a Dell tegnap egy blogbejegyzésben tudatta: meghallotta a nép szavát.

A Dell Ideas in Action blogjában március 28-i dátummal olvasható az a bejegyzés, amely nagy vonalakban részletezi a linuxos megkérdezés eredményeit, és közli, hogy ezek alapján a vállalat kiterjeszti Linux-támogatását a szervereken és munkaállomásokon túlra is, és a jövőben egyes asztali és hordozható gépeit előtelepített Linuxszal is kínálni fogja. Részletek egyelőre nem ismertek, további információk a támogatott modellekről és az előtelepítve is elérhető disztribúciókról a következő hetekben láthatnak napvilágot -- ezen részletek valószínűleg még kidolgozás alatt állnak.

A bejegyzésben olvasható, hogy a kitöltők több mint 70 százaléka vallotta, használna Dell számítógépen linuxos operációs rendszert, ami arra utal, a linuxos közösség sikeresen aktivizálta magát, tekintve, hogy részesedésük az összes felhasználó közül egyszámjegyűre tehető. Erre utal az is, hogy a válaszadók többsége szerint a közösségi technikai támogatás kielégítő, amennyiben a Dell által letesztelt és minősített disztribúciókról van szó.

A Direct2Dell blogon található másik bejegyzés szerint a linuxosok nem egyes disztribúciókra, hanem általános drivertámogatásra éheznek. Mégpedig, ismét nem túl meglepő módon, nyílt forrású GPL alatt kiadott driverekre. Matt Domsch, a Dell linuxos szoftvermérnöke azonban sietett leszögezni, ez nem minden esetben megvalósítható. Ez a megjegyzése hamar kritikára is talált, mivel egyesek ebből azt szűrik le, hogy a Dell nem fog komoly erőfeszítéseket tenni hardvereinek teljeskörű támogatására, és beszállító partnereit sem tereli majd ilyen irányban -- mindössze valamilyen disztribúciót rak a gépeire.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról