:

Szerző: Ady Krisztián

2007. március 22. 16:46

Szabványosították a WiMedia ultra-wideband villámgyors adatátviteli technológiáját

A WiMedia Alliance bejelentette, hogy Ecma International szabvánnyá vált a WiMedia UWB Common Radio Platformból kidolgozott ultra-wideband (UWB) technológiája, mely egyben megkapta az ISO/IEC jóváhagyásokat is. Az ECMA-368-as szabványt, melyet High Rate Ultra-Wideband PHY and MAC

[HWSW] A WiMedia Alliance bejelentette, hogy Ecma International szabvánnyá vált a WiMedia UWB Common Radio Platformból kidolgozott ultra-wideband (UWB) technológiája, mely egyben megkapta az ISO/IEC jóváhagyásokat is. Az ECMA-368-as szabványt, melyet "High Rate Ultra-Wideband PHY and MAC Standard" néven hívnak az ISO/IEC 26907-es számon jegyezte be, míg az ECMA-369 szabvány, illetve ISO/IEC 26908-as megfelelője az UWB adó- és vevőberendezések MAC-PHY interfészeiről szól.

Az ISO/IEC jóváhagyás és nemzetközi szabványosítás, illetve az Európai Bizottság jóváhagyása elősegíti az UWB eszközök és technológiák mielőbbi megjelenését a kereskedelmi termékekben. Az ultra-wideband eszközök a rádióspektrum 3,1-10,6 GHz-es tartományát használják az adatok átvitelére, mely az eddig használt 2,4 GHz-es tartományban működő eszközöket, Bluetooth és Wi-Fi kommunikációt sem zavarja. Az UWB rádiótechnológia alacsony energiájú jelekkel dolgozik, ezért elméletileg fele annyi energiát fogyaszt, mint a Wi-Fi-vezérlők, mely az akkumulátoros eszközök esetében rendkívül kedvező tulajdonságnak számít.

Az UWB technológia néhány méteres távolságon több száz, akár 480 megabit/s-os adatátviteli sebességet nyújthat, de fejlesztők szerint ez akár gigabit/s-os szintre is növekedhet a jövőben. A villámgyors vezeték nélküli kapcsolat gyakorlatilag bármilyen perifériák között használható, szükségtelenné téve a kábeleket a PC, a billentyűzet, az egér, a nyomtatók, a digitális fényképezőgépek, a külső meghajtók és sok más eszköz között.

A WiMedia Alliance több mint 200 tagja között olyan nagyvállalatok is vannak, mint az Intel, a Microsoft, a Samsung, a HP és a Nokia. Az ISO/IEC és Ecma UWB szabványok ingyenesen elérhetők a WiMedia Alliance weboldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.