Szerző: Bizó Dániel

2007. március 21. 13:45

A notebookok húzták tavaly a PC-piacot - élen a HP, feltör az Acer

[IDC/DisplaySearch] Továbbra is a hordozható gépek képezik a PC-piac növekedésének motorját, magasan túlszárnyalva az asztali konfigurációk ütemét. Az IDC tegnap nyilvánosságra került jelentése szerint 2006 utolsó három hónapjában több mint negyedével bővültek a notebook-eladások, míg az asztali PC-k gyakorlatilag stagnáltak -- így már legalább minden harmadik új gép hordozható. A DisplaySearch adatai alapján a HP a laptopkirály, a Dell pedig már a tarkóján érzi az Acer lihegését.

[IDC/DisplaySearch] Továbbra is a hordozható gépek képezik a PC-piac növekedésének motorját, magasan túlszárnyalva az asztali konfigurációk ütemét. Az IDC tegnap nyilvánosságra került jelentése szerint 2006 utolsó három hónapjában több mint negyedével bővültek a notebook-eladások, míg az asztali PC-k gyakorlatilag stagnáltak -- így már legalább minden harmadik új gép hordozható. A DisplaySearch adatai alapján a HP a laptopkirály, a Dell pedig már a tarkóján érzi az Acer lihegését.

A konzum laptopok húzzák a piacot

A negyedik negyedévben 7,3 százalékkal 64,7 millió darabra növekedett a globális PC-piac, adta hírül tegnap az IDC . Ez a bővülési ütem jelentősen alulmúlja a megelőző negyedévekét, és nagyjából felét teszi ki az egy évvel korábbinak. A lassulást leginkább a volumen derekát kitevő asztali konfigurációk iránti kereslet megtorpanása magyarázza. Az év egészében a volumen amindössze 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elérve a 138,3 millió darabot, miközben notebookokból 26,3 százalékkal több, 82,4 millió fogyott az IDC becslése szerint -- a PC-piac egésze tehát 227,7 millió darabot tett ki, mintegy 232 milliárd dollár értékben.

Az IDC ötéves előrejelzése szerint ez lényegében nem változik, az asztali gépek volumene átlagosan 3,8 százalékkal fog mindössze bővülni évente, ezt a növekedést gyakorlatilag teljes egészében a fejlődő piacok szolgáltatják majd. Ezzel szemben a notebookok mindenhol teret hódítanak, és globálisan 16,1 százalékkal növekednek átlagosan évente, mígnem az új évtized elején átveszik az asztali gépektől a vezető szerepet -- véli az IDC.

A piackutató előrejelzése alapján idén 10,7 százalékkal bővül a piac egésze, ami több mint 1 százalékponttal magasabb a tavaly mért 9,5 százaléknál. A fogyasztói piac gyorsabban növekszik a vállalati szegmensnél, és a jelenlegi 37-38 százalékos arányról 40 százalék fölé fog növekedni a következő évtizedre. A fogyasztói piac nagyságai idén várhatóan meghaladja a 100 millió PC-t.

Erősen vegyes a notebook márkák teljesítménye

A notebookok terén a tavalyi évet a HP zárta talán a legnagyobb sikerrel, miután a harmadik negyedéves holtversenyt követően szó szerint állva legnagyobb PC-piaci riválisát, a Dellt. A HP 29 százalékkal értékesített több laptopot mint a megelőző negyedévben, ami 4,7 millió darabot és a 23,4 milliós piac 20 százalékát jelentette -- áll a DisplaySearch jelentésében. Ezzel szemben a Dell szállításai két százalékkal múlták alul a harmadik negyedévest, ezzel a cég részesedése 15 százalékra olvadt, vagyis egy negyedév alatt 5 százalékpontos rés alakult ki a két vállalat között. A magyarázatot a Dell gyenge kiskereskedelmi jelenléte és fogyasztói termékportfóliója magyarázza, bár a texasi vállalat még így is őrzi vezető pozícióját az Egyesült Államokban.

A HP-hoz hasonlóan remekelt a Acer is, mely az ünnepi szezonban szintén 29 százalékkal tudta felsrófolni volumenét, 13,3 százalékos részesedést érve el. Az Acer kevesebb mint félmillió géppel maradt csak le a Dell mögött. Ezzel a produkcióval a tajvaniak növelték távolságukat a nemrég megelőzött japán Toshibával szemben is, mely a 14 százalékos piaci átlagot alulmúló növekedést mutatott csak fel: mindössze 5 százalékkal több notebookot tudott csak értékesíteni, így részesedése 9,8 százalékra zsugorodott.

Jó negyedévet zárt még a Lenovo, a Sony és az Asus is, melyek rendre 18, 40 és 49 százalékkal növelték szállításaikat, míg a vesztesek közé tatozik a Fujitsu-Siemens és az Apple is, 7-7 százalékkal visszaeső volumennel. A DisplaySearch szerint a márkák közötti nagy különbséget a kiskereskedelmi stratégia erőssége magyarázza leginkább. John Jacobs kutatási igazgató szerint a legnagyobb sikert a széles termékkínálattal rendelkező vállalatok aratták, amelyek gyakran nyomtatót, vagy akár LCD-monitort magukban foglaló csomagokat is kínáltak. Szintén segítette a térnyerést az agresszív árazási politika is.

A DisplaySearch becslése szerint tavaly 78,8 millió notebook fogyott világszerte, ami 27,7 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest. Az idei évre a piackutató 97 millió hordozható PC értékesítését prognosztizálja. A jelenlegi trendek alapján a notebookok felé fordulás a nagy márkáknak kedvez, a piac tovább koncentrálódik a legnagyobbak kezében. Tavaly év végén a legnagyobb 9 gyártó együttes szállításai, váltakozó teljesítményük ellenére is gyorsabban növekedett, mint a futottak még kategóriában versenyzőké, és meghaladta a 85 százalékot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról