Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 20. 14:30

Novell: érkezik a SUSE Linux Enteprise 10 első szervizcsomagja és az Open Enterprise Server 2

A tegnap kezdődött BrainShare konferencián a Novell számos újdonságot mutatott be, többek között fellebbentettte a fátylat a SUSE Linux Enterprise 10 első szervizcsomagjában várható fejlesztésekről, bejelentette az Open Enterprise Server 2 nyilvános bétaváltozatát, illetve több biztonsági újdonsággal is szolgált.

[HWSW] A tegnap kezdődött BrainShare konferencián a Novell számos újdonságot mutatott be, többek között fellebbentettte a fátylat a SUSE Linux Enterprise 10 első szervizcsomagjában várható fejlesztésekről, bejelentette az Open Enterprise Server 2 nyilvános bétaváltozatát, illetve több biztonsági újdonsággal is szolgált.

Újdonságok a SUSE Linux Enterprise 10-ben

A tavaly óta elérhető SUSE Linux Enterprise 10-hez hamarosan érkező első szervizcsomag (SP1) a hibajavítások és frissítések mellett számos új funkciót is hoz. Ezek között talán a legfontosabb a Xen virtualizációs köztesréteg 3.0.4-es változatának megjelenése lesz, amely lehetővé fogja tenni hogy a Windows 2000/XP/2003 változtatás nélkül fusson virtuális gépként a hardveres virtualizációt támogató Intel vagy AMD processzoros szervereken. A processzorgyártókkal együttműködve a Novell beépítette a termékbe a négymagos Intel és AMD lapkák támogatását is.

A SUSE Linux Enterprise 10 SP1 az alapinfrastruktúrával kapcsolatos fejlesztések miatt nagyobb teljesítménnyel és megbízhatósággal futtatja majd a vállalati alkalmazásokat, mint amilyen az SAP vagy az Oracle -- jelentette be a cég. Az SP1-be bekerül az AppArmor alkalmazásbiztonsági szoftver 2.0 változata, amely már az Apache Tomcatet is támogatja. További újítások történtek az auditálás területén, amelynek köszönhetően a SUSE Enterprise 10 SP1 már megfelel a Common Criteria EAL4+ minősítésnek.

Nem csak a szerveroldali, hanem a kliensoldali funkcionalitás is fejlődött, a vállalat ígérete szerint az SP1-gyel frissített SUSE Linux Enterprise Desktop 10 az Active Directory autentikáció és hálózati menedzsment terén történt fejlesztéseknek köszönhetően már "jobban együttműködik" a windowsos hálózatokkal. A SLED 10 SP1-ben már a 2.1-es OpenOffice.org változat lesz látható, amely számos területen előrelépett, támogatja a Visual Basic makrókat, az Impress prezentációkban lehetővé teszi a videók lejátszását, illetve képes a Microsot Open XML fájlokkal való együttműködésre. A vállalat szerint a kezelhetőséget is javították, átterveztek egyes menüket és beépítettek a használatot egyszerűsítő kényelmi segédprogramokat. A SUSE Linux Enterprise 10 SP1 bétaváltozatban már elérhető, a végleges verziót májusra ígéri a Novell.


Ron Hovsepian Novell-vezér bejelenti az újdonságokat

Open Enterprise Server 2

A Brainshare-en a Novell bejelentette az Open Enterprise Server 2 nyilvános bétáját, amely májustól lesz elérhető. Az Open Enterprise Server (OES) gyakorlatilag a Novell NetWare szolgáltatásait biztosítja linuxos alapokon, lehetővé téve a NetWare-felhasználók számára a Linuxra történő zökkenőmentes átállást. Az OES2 a vállalat ígérete szerint az összes NetWare munkacsoport-szolgáltatást már teljes egészében linuxos platformon biztosítja, az OES2 alapjául természetesen a SUSE Linux Enterprise Server 10 szolgál majd.

A Xen virtualizációs megoldásnak köszönhetően az Open Enterprise Server 2 képes lesz akár Novel NetWare 6.5 futtatására is virtuális gépként, így a NetWare 6.5-re írt alkalmazások felhasználói akár egy gépen is konszolidálhatják rendszereiket. Az OES 2 újdonsága a Dynamic Strorage Technology, amely az adatok tárolását ésszerűsíti. Az adminisztrátorok meghatározhatják, mely adatok "aktívak" és melyek "inaktívak", az inaktív adatokat a rendszer képes automatikusan a lassabb, olcsóbb tárolóeszközökre mozgatni, valamint a mentésük is ritkább, így a gyorsabb, nagyobb teljesítményű tárolókon több hely marad az aktív adatoknak, amelyeknek a mentése is sűrűbb.

Az Open Enterprise Server 2 kapcsán szó esett még a Domain Services for Windowsról, amely elérhetővé teszi a Novell back-end szolgáltatásait még Novell kliensek nélkül is: a windowsos gépek felhasználói natív Windows-protokollokon át elérhetik a Novell (Open Enterprise Server, SUSE Linux Enterprise) szervereket. A Domain Services for Windows emellett kereszt-autentikációt biztosít a Microsoft Active Directory és a Novell eDirectory között. Az integrációnak köszönhetően egyszerűbb lehet a Linux-szerverek és szolgáltatások telepítése windowsos környezetben.

Biztonsági megoldások

A BrainShare-en debütált a Sentinel új, 6.0 változata, amely a Novell biztonsági információ- és eseménykezelő megoldása, a szoftverhez az azt fejlesztő e-Security tavaly áprilisi felvásárlásával jutott hozzá a cég. A Sentinel integrálja és folyamatosan figyeli a szervezet teljes hálózati infrastruktúrájából , többek között a személyazonosság- és hozzáférés-kezelési termékekből, valamint külső fejlesztői rendszerekből és eszközökből, többek között tűzfalakból, routerekből, vírusvédelmi termékekből, eszközmenedzsment-megoldásokból, behatolásvédelmi eszközökből származó információkat. A Sentinel 6 májustól lesz elérhető.

Szintén májusban érkezik a Novell Identity Manager 3.5, amelynek legfontosabb újdonságai a bevezetést érintik: gyorsabb telepítést, egyszerűbb szabály-menedzsmentet, továbbfejlesztett vizuális modellezést és újrafelhasználható konfigurációs beállításokat ígér a Novell. Az IDM 3.5 képes a konfigurációs beállításokat ellenőrizni, mielőtt azok élesednének, így megvizsgálható hogy pontosan milyen hatásai lesznek a változásoknak az üzleti folyamatokra. Az Identity Management 3.5 szorosan integrálható a Sentinellel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról