Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 14. 13:19

Megérkezett a Windows Server 2003 második szervizcsomagja

Hosszú vajúdás után a Microsoft végre kiadta a Windows Server 2003 második szervizcsomagját (SP2), amely hibajavítások mellett új funkciókkal is felvértezi az operációs rendszert, azaz operációs rendszereket. A többes számot az indokolja, hogy az SP2 nem csak a Windows Server 2003-at, hanem a Windows Server 2003 R2, Windows Storage Server R2, Windows Unified Data Storage Server, Windows Compute Cluster Server 2003 SP1, Windows Small Business Server 2003 R2 és Windows XP Professional x64 Edition termékeket is frissíti. A Windows Server 2003 SP2 az alapja a Compute Cluster Server 2003-hoz hamarosan érkező frissítésnek is.

[HWSW] Hosszú vajúdás után a Microsoft végre kiadta a Windows Server 2003 második szervizcsomagját (SP2), amely hibajavítások mellett új funkciókkal is felvértezi az operációs rendszert, azaz operációs rendszereket. A többes számot az indokolja, hogy az SP2 nem csak a Windows Server 2003-at, hanem a Windows Server 2003 R2, Windows Storage Server R2, Windows Unified Data Storage Server, Windows Compute Cluster Server 2003 SP1, Windows Small Business Server 2003 R2 és Windows XP Professional x64 Edition termékeket is frissíti. A Windows Server 2003 SP2 az alapja a Compute Cluster Server 2003-hoz hamarosan érkező frissítésnek is.

A Windows Server 2003 SP2 legfontosabb újdonságai közé tartozik a hálózatos telepítést lehetővé tevő Windows Deployment Services, amely végeredményben a Remote Installation Services átdolgozott és frissített verziója. Az SP2 része még a Scalable Networking Pack, amely a Windows Server 2003 hálózati szolgáltatásait (fájlmegosztás, backup, webszerver, média streaming) hivatott finomhangolni és javítani. Az SP2-vel frissített Windows Server 2003 már támogatja a Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) biztonsági protokollt, emellett továbbfejlesztették az IPsec Filter Managementet is, valamint bevezették a portonként autentikáló tűzfalat. Újdonság emellett a Microsoft Management Console 3.0-s verziója.

A javítócsomag második, kiadásra jelölt változatát (RC2) még novemberben tette közzé a Microsoft, a redmondiak állítása szerint kétszer többen töltötték le mint az első szervizcsomag kiadásra jelölt változatát, ami a Windows Server 2003 -- és a ráépülő temékek -- iránti egyre növekedő érdeklődést jelzi.

Azok, akik a Windows Small Business Server 2003 próbaváltozatát használják és frissíteni szeretnének a teljes verzióra, vagy a Windows Small Business Server 2003 R2 Transition Pack segítségével a Windows Server 2003-ra szeretnének váltani, ne telepítsék a most kiadott frissítést, vagy legalábbi távolítsák el, amíg a frissítés vagy az átállás teljesen be nem fejeződött. Az SP2 három hónapig opcionális frissítésként lesz elérhető a Windows Update-en, csak ezután kerül be az automatikus frissítések közé, de települni csak akkor fog, ha az adminisztrátor elfogadja a licencszerződést. Azok az üzemeltetők, akik hosszabb ideig szeretnék tesztelni az SP2-t, elérhetnek a Microsoft oldalán egy segédprogramot, ami blokkolja a frissítést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról