Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 26. 10:03

Hivatalosan is bejelentették az Intel kínai chipgyárának építését

Az Intel hivatalosan is megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint félvezetőgyárat épít Kínában. A mintegy 2,5 milliárd dolláros beruházás eredményeképp egy 300 milliméter átmérőjű szeleteket megmunkáló Fab 68 jön létre az ország északkeleti részén található Dalian városában. A gyárról minden bizonnyal sok szó esik majd az április elején Sanghajban rendezendő Intel Developer Forumon.

[HWSW] Az Intel hivatalosan is megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint félvezetőgyárat épít Kínában. A mintegy 2,5 milliárd dolláros beruházás eredményeképp egy 300 milliméter átmérőjű szeleteket megmunkáló Fab 68 jön létre az ország északkeleti részén található Dalian városában. A gyárról minden bizonnyal sok szó esik majd az április elején Sanghajban rendezendő Intel Developer Forumon.

A 2010-ben termelésbe álló üzemben nem processzorok, hanem chipkészletek és kommunikációs lapkák készülnek majd. Ennek oka, hogy az amerikai törvények szigorúan tiltják a csúcstechnológia kínai exportját, nehogy azt fegyverek készítéséhez használják fel, így az Intel nem telepítheti a legfejlettebb chipgyártási eljárását a daliani gyárba, csak két generációval korábbit (2010-re ez valószínűleg a 65 nanométeres lesz, mivel 2009-re alighanem már a 32 nanométeres eljárás lesz a legmodernebb). A Fab 68-ban várhatóan 1500-an dolgoznak majd. A gyár teles alapterülete 160 ezer négyzetméter, amelyből 14900 négyzetméter a tisztaterem. A hírek szerint az üzem teljes kapacitása havi 52 ezer wafer lesz -- nagyobb mint az AMD teljes gyárkapacitása.

A kínai beruházás több szempontból is érdekes. Az Intel az új félvezetőgyáraiba eddig kivétel nélkül az elérhető legmodernebb gyártástechnológiát telepítette, illetve sosem épített külön üzemet chipsetek és kommunikációs chipek gyártására -- ezeket az alkatrészeket olyan üzemekben állította elő, ahol a kifutott gyártástechnológia már nem volt alkalmas processzorok vagy flash chipek előállítására. A Fab 68-ba alighanem egy másik Intel chipgyárból szállítják át a "levetett" berendezéseket, így kerülhetett a beruházás mindössze 2,5 milliárd dollárba, miközben egy csúcskategóriás modern chipgyár felépítése és felszerelése elérheti a 3,5-4 milliárd dollárt is.

Az Intel már több mint 20 éve jelen van a világ legnépesebb országában és több fejlesztőközpont mellett áramkörök tesztelését és tokozását végző üzemeket is működtet, de félvezetőgyárral nem rendelkezik sem itt, sem máshol a régióban. A vállalatnak az Egyesült Államokon kívül csak Izraelben és Írországban vannak chipgyárai, a lapkák tesztelését és összeszerelését azonban az alacsony munkaerőköltség miatt fejlődő országokban (pl. Malajzia, Costa Rica, Kína) végzi.

Egy félvezetőgyárban a munkaerőköltség nem jelentős tényező a nyersanyagok árához, a méregdrága berendezések beszerzéséhez és üzemeltetéséhez képest, így a Kínában elérhető bérköltség-megtakarítás aligha indokolja egy -- viszonylag fejletlen, "B-kategóriás" chipgyár felépítését az országban. Logisztikai szempontok sem valószínű hogy szerepet játszanak, ugyanis a legyártott lapkák tesztelése és tokozása már most is részben Kínában történik. Elemzők egybehangzó véleménye szerint az Intel célja a lehető legjobb kapcsolat kialakítása Kínával, amely jelenleg a világ leggyorsabban fejlődő informatikai piaca és előreláthatóan még évekig az is marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról