Szerző: Ady Krisztián

2007. március 13. 11:16

Kipróbáltuk: baktériumgyilkos Lexma egerek

Nem lehetnek könnyű helyzetben a két must have perifériát, a billentyűzetet és egeret gyártó cégek.

Nem lehetnek könnyű helyzetben a két "must have" perifériát, a billentyűzetet és egeret gyártó cégek. E két termékre gyakorlatilag mindig is szükség lesz, a piacon pedig számtalan távol-keleti vállalat gyakorol nyomást a nevesebb gyártókra, akik az újabb és újabb termékek piacra dobásánál eddig mindig kitaláltak valami újat, bár manapság már nehéz nagyot dobni ezeken a területeken. Az egereknél a golyót optikai megoldásra, majd még érzékenyebb lézerre cserélték, mely akár már a kanapé szövetén is használható, a növekvő számú gombok funkcióit már teljesen testre szabhatjuk, az egér görgője pedig akár már oldalra is billenthető egyes típusoknál.

Új területek

A felhasznált anyagok minősége az olcsóbb változatoknál is fokozatosan javul, a vezeték nélküli, esetleg saját töltős-bölcsős megoldás is a korábbiak árának töredékéért elérhető már. A nyomás nagy a gyártókon, így olyan területek felé kell fordulniuk, olyan ötletekkel kell előállniuk, mely teljesen új a felhasználók számára, ezáltal kikényszerítve, hogy a számítógép tulajdonosa lecserélje jelenlegi egerét. Az egyik ilyen fejlesztési irány a felhasználó egészsége. Az egerek formája ma már kivétel nélkül ergonómikus, némelyikhez zselés, csuklótámaszos egérpad is tartozik, mely sikeresen akadályozhatja meg az ínhüvelygyulladás, ízületi fájdalom kialakulását, rosszabb esetben kiújulását. Az ergonómia mellett van egy olyan egészséghez kapcsolódó terület is, melyre valószínűleg senki sem gondol.

Az egerek műanyag felületén megtapadnak az ujjunkról, kezünkről származó hámló szövetmaradványok, és kevés az a felhasználó, aki krónikusan száraz bőrű kézzel nyúl asztali rágcsálójához. Ez ideális táptalajt nyújthat a baktériumok százainak, melyek ott tenyésznek azon az eszközön, melyet számítógép előtt ülve gyakorlatilag órákon át markolászunk. Tegye fel a kezét, aki a reggeli autózás-metrózás-buszozás után a munkahelyre beérve megmossa a kezét, illetve hetente legalább egyszer fertőtleníti billentyűzetét, egerét. Nem látom a kezeket... Bármilyen meglepő, egy korábbi vizsgálat szerint munkahelyi környezetünk akár beteggé is tehet minket. Sokkoló, de egy átlagos irodai asztalon, billentyűzeten és egéren több kórokozó tanyázik egységnyi területen, mint egy rendszeresen tisztított illemhely ülőkéjén.

Lexma germfree egér

Ezt a területet meglovagolva dobta piacra a Nano Laser Mouse egereket a Lexma, ezek felületét olyan anyaggal vonták be, mely megakadályozza több száz baktériumtörzs megtelepedését és egyes vírusokat is hatékonyan elpusztít. Az ötletet a reddot is dizájndíjjal jutalmazta. Az egerek dobozukon 99,9 százalékos antibakteriális hatékonyságot hirdetnek azzal a speciális bevonattal, melyet az SGS tajvani, Egyesült Államokbeli intézeteivel és egy japán élelmiszeripari laboratóriummal vizsgáltattak be. Ezek szerint a bevonat nem mérgező, nem irritáló és hatékonyan elpusztítja a mikrobákat.

Ag+, TiO2

A NanoGuard névre keresztelt bevonat nanoméretű ezüst részecskék ionjaival, illetve a titándioxid fotokatalizációja során fellépő oxidáló hatással harcol a baktériumok ellen, igen nagy hatékonysággal. Mielőtt valami teleshopos vakításra gondolnánk: az ezüst fertőtlenítő hatását már az ókorban is ismerték, felismerték, és ma is használnak ezüstalapú bevonatokat orvosi eszközöknél. Egyes legendák szerint az amerikai telepesek is ezüstdollárt dobtak a vizesedénybe, így tovább maradt friss a víz.

Ennyire sem kell azonban a múltba néznünk, hogy az ezüstionok gombaölő, baktériumölő, algaölő hatására példát lássunk, a Samsung például tavaly mutatta be azt a mosógépét, mely ezüstlapok segítségével fertőtleníti a ruhákat, de számtalan vízfertőtlenítő, levegőtiszító, légkondícionáló gépet is elláttak már ezüstionos fertőtlenítő rendszerrel. Az ezüst gátolja az anyagcserében résztvevő enzimeket, vírusoknál pedig a fehérjeburok szerkezetének károsításával éri el azok szaporodási képtelenségét, illetve pusztítja el azokat.

A Lexma speciális egereinek egy második védvonala is van, az ezüstionok mellett a titándioxid fotokatalitikus hatását is felhasználják. A titándioxid fény hatására katalizál, szabad OH és O gyököket hoz létre, melyek szerves anyagokkal érintkezve oxidációt okoznak -- a vírusok és baktériumok más szerves anyagokhoz hasonlóan szétbomlanak. Ezt a kedvező hatást elsősorban légtisztító berendezésekben használják fel manapság, hiszen ez megszünteti a kellemetlen szagokat is. A bevonat minőségéről sajnos nem tudtunk megbizonyosodni, de a Lexma által alkalmazott anyagok valóban, bizonyítottan antibakteriális hatásúak.

Lexma germfree egér Lexma germfree egér Lexma germfree egér Lexma germfree egér Lexma germfree egér

A kisebb jobb lenne

A Nano Laser Mouse két kivitelben, egy vezetékes és egy vezeték nélküli változatban érhető el, maga az öt gombbal rendelkező lézeres egér mindkét változatnál teljesen ugyanaz. A lézeres megoldásnak köszönhetően az egerek tapasztalataink szerint rendkívül érzékenyek és pontosak, maximális (szabályozható) felbontásuk 2000 DPI, kitűnően érzékelik a gyors mozgásokat is, ez a másodpercenkénti 6700 mintavételnek köszönhető. Kicsit szokatlan, hogy az egeret magasabbra kell emelni, ha karunk megmozdítása nélkül, csuklóból vinnénk tovább a mutatót, ugyanis az eddig próbált egerekhez képest körülbelül kétszeres magasságban is megmaradt az elmozdulás érzékelése. Lövöldözős játékokban ez kezdetben igen kellemetlen meglepetést okozhat.

A vezeték nélküli változathoz újratölthető akkumulátorok és töltő-bölcső is tartoznak, a számítógéphez ez az egység csatlakozik PS2, vagy USB-porton. Az egér alján ki-bekapcsoló gomb is található, de amennyiben nem érzékel mozgást, néhány perc múlva saját magától is elalszik. Ebből az állapotból egy gomb megnyomásával hozható csak vissza, nem elegendő megmozdítani magát az egeret.

A Lexma egerei megfelelő minőségű, kissú "csúszós" műanyagokból készültek, a speciális bevonatú rész kissé fémes tapintású. A felső bevonat mellé elfért volna egy alsó teflontappancs is, ez kényelmesebbé tenné a két ceruzaakkumulátor tömegével nehezített vezeték nélküli változat tologatását. Az egerek meglehetősen nagy méretűek, a nagy magasság elsősorban nagyobb kezűeknek lehet kényelmes, de az oldalsó két gomb közül az elsőt még az én -- rövidnek nem nevezhető -- hüvelykujjam sem éri el. A kipróbált változatok leginkább XXL méretűnek tűnnek, készíthetne a Lexma egy L-es és M-es méretet is ebből az "egészéges" változatból.

Lexma germfree egér

Árak

A baktériumgyilkos egereket a Smart Electronic Eurolog Kft. forgalmazza itthon, a cég viszonteladó partnerein keresztül vásárolható meg a hazai üzletekben. Az AM535R vezeték nélküli változat végfelhasználói ára bruttó 7-8 ezer forint körül, a vezetékes AM530 változaté pedig 4-5 ezer forint között alakulhat a partner árképzésétől függően.

Lexma AM535R Nano Laser Mouse vezeték nélküli egér

   
Minőség 7
Képességek 8
Ár/érték 10
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Lexma AM535R Nano Laser Mouse vezeték nélküli egeret a Smart Electronic Eurolog Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról