:

Szerző: Bizó Dániel

2007. március 7. 17:20

IDC: a konszolidáció határozta meg a szerverpiac negyedik negyedévét

[IDC/HWSW] A közép- és felsőkategóriás szerverek jelentették a globális szerverpiac húzóerejét a negyedik negyedévben, átvéve ezt a szerepet az alsó kategóriás gépektől. Az IDC szerint ez a vállalatok átfogó konszolidációs erőfeszítéseire vezethető vissza. Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA szuperrégió rekordot zárt, a forgalom először haladta meg az 5 milliárd dollárt egy negyedévben.

[IDC/HWSW] A közép- és felsőkategóriás szerverek jelentették a globális szerverpiac húzóerejét a negyedik negyedévben, átvéve ezt a szerepet az alsó kategóriás gépektől. Az IDC szerint ez a vállalatok átfogó konszolidációs erőfeszítéseire vezethető vissza. Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA szuperrégió rekordot zárt, a forgalom először haladta meg az 5 milliárd dollárt egy negyedévben.

A konszolidációs hatás

Az IDC szerverpiaci felmérésének tíz évvel ezelőtti megkezdése óta nem esett még meg, hogy a szerverek átlagos eladási ára éves összehasonlításban emelkedjen. Szintén nem fordult még elő az IDC statisztikáiban, hogy a közép- és a felsőkategóriás gépekből származó forgalom magasabb ütemben növekedett mint a volumenszervereké, melyeket mára jobbára az x86-os processzorok uralnak. Az IDC becslése szerint az alsó, közép és felső kategóriákban 2,1, 5,4 valamint 11,5 százalékos növekedés volt tapasztalható az év utolsó három hónapjában.

Erre magyarázattal az szolgál, véli az IDC, hogy a vállalatok, a kicsiktől a nagyokig, komoly beruházásokat eszközölnek IT-infrastruktúráik egyszerűsítésebe és virtualizálásába. A cél az, hogy egy rugalmas, magas kihasználtságú, az erőforrásokat megosztó rendszert építsenek ki, mely képes lekövetni az üzletmenet támasztotta növekvő informatikai igényeket. Ez az irány a skálázhatóbb, nagyobb memória- és I/O-kapacitású gépek felé tereli a vevőket.

A negyedik negyedévben a globális szerverpiac 5,2 százalékos bővülést követően 15,2 milliárd dollárt tett ki, míg a volumen gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbival -- derült ki az IDC jelentéséből. Az év egészében a piac mindössze 2 százalékkal növekedett, és 52,3 milliárd dollárra rúgott, míg a volumen 5,9 százalékkal 7,5 millióra duzzadt. Az EMEA szuperrégióban 689 ezer gépet szállítottak le az év utolsó három hónapjában, melyek értéke rekordot döntött, meghaladva az 5 milliárd dollárt -- ebből 4 milliárdot Nyugat-Európa szakít ki. Az átlagos eladási ár növekedésével itt is megfigyelhető a konszolidáció hatása. A tavalyi év egészében az EMEA piac nagysága 2 százalékkal 17 milliárd dollár körül alakult, amiből Nyugat-Európa 88 százalékkal részesedett.

A piac x86-os fele

Az x86-os szerverek globális negyedéves értéke 7 százalékkal 7,2 milliárdra bővült, ami erősnek mondható, ugyanakkor a volumen mindössze 1,1 százalékkal 1,85 millióra emelkedett. A Gartner szerint a vártnál gyengébben teljesített a szegmens, mivel az Intel által piacra dobott, és az AMD részéről év közepére ígért négymagos processzorok miatt sok ügyfél beszerzése kitolódott, ahogyan kivárják és kiértékelik az új termékeket. Az x86-os gépek értéke 2006 során 25,8 milliárd dollárt tett ki 5,2 százalékos növekedést követően, ami a teljes piac 49,3 százalékát jelenti, míg a volumen 7,4 százalékkal 6,9 millióra duzzadt.

A HP toronymagasan a legnagyobb x86-szállító, 33,9 százalékát szerezve meg az x86-os bevételeknek, míg az IBM holtversenyben birkózik a gyengén muzsikáló Dellel, 20-20 százalékot birtokolva. A legnagyobb 5 szállító közül a Sun Microsystems növekedett a leggyorsabban, 85,8 százalékkal, igaz, alacsony bázisról, mivel a cég viszonylag új szereplő ezen a területen, legalábbis ellenfeleihez viszonyítva. Az Opteron processzorokkal szerelt szerverek 20 százalékos részesedéssel bírtak érték alapján, immár harmadik negyedéve.

Továbbra is a Linux a leggyorsabban növekvő platform

A Linux továbbra is a leggyorsabban növekvő platform érték alapján, a negyedik negyedévben 15,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az 1,8 milliárd dollár összértékű becsült Linux-szerverek így 11,9 százalékát szerezték meg a globális szerverpiacnak. Ez megfelel az EMEA-ban mért részesedésnek is, ugyanakkor a Linux-kiszolgálók itt 39 százalékos növekedést produkáltak. Volumen alapján azonban gyakorlatilag megállt a nyílt forrású operációs rendszer térnyerése, 0,8 százalékos olvadás volt megfigyelhető, ami bőven hibahatáron belül mozog.

A windowsos dobozok értéke alapján 9,4, a szállítások tekintetében 5,1 százalékos növekedést produkáltak, 5,3 milliárd dollárt és a piac 34,9 százalékát szerezve meg, egyúttal az első helyet is megtartva a UNIX-ok előtt. Utóbbiak 2,8 százalékos árbevétel-növekedéssel 5,1 milliárd dollárt és 33,5 százalékot értek el, ami az IDC szerint a vállalatok folyamatos nagygépes beruházásait tükrözi -- az alsókategóriás gépek eközben teret veszítenek a Windowszal és a Linuxszal szemben. Szintén remekelt az IBM mainframe operációs rendszere, a z/OS, mely immár harmadik negyedéve növekszik folyamatosan, és 8 éves rekordot állított fel 1,7 milliárd dolláros forgalmával.

Itanium, balde

Utasításarchitektúra alapján a leggyorsabb növekedést az EPIC, vagyis az Itanium-alapú szerverek mutatták fel. A HP által dominált szegmens 71,5 százalékos növekedést mutatott éves szinten, a forgalom így a negyedévben áttörte az egymilliárd dolláros lélektani határt, és 1,1 milliárdot tett ki. Úgy tűnik, hogy a kétmagos Montecito piacformáló hatást csak a negyedik negyedévben tudott csak kifejteni, miután 2005 második fele helyett tavaly év közepén jelentette be az Intel, ráadásul kezdetben korlátozottan volt hozzáférhető. Az EMEA területén az Itanium-rendszerek 55 százalékos növekedést produkáltak, megközelítve a 400 millió dolláros forgalmat.

A szerverek kivitele alapján továbbra is gyorsan terjed a blade, szállításai 16,9 százalékkal növekedtek globálisan. A legnagyobb blade-szállító címét a negyedik negyedévben a HP söpörhette be, köszönhetően c-Class blade-jei sikerének, melyek 41,9 százalékát szerezték meg a bevételeknek, míg az IBM 37 százalékkal végzett a második helyen. Az év egészében ugyanakkor az IBM győzedelmeskedett 40-37,4 arányban. Az év végére a blade-ek a szerverpiaci forgalom 5,2 százalékát tették ki.

IBM-HP uralom

A negyedik negyedév hagyományosan igen jól sikerült az IBM-nek, mely továbbra is a legnagyobb értékben értékesít szervereket. A vállalat részesedése közel 38 százalékra rúgott, míg a HP 26,8 százalékkal követte, végül a Sun és a Dell következik 9,7 és 9,4 százalékkal, végül a Fujitsu és a Fujitsu Siemens zárja a top5-ös listát 4,1 százalékkal. A futottak még kategóriában versenyzők 12,1 százalékát szerezték meg a negyedik negyedéves globális szerverpiacnak. Az év egészében az IBM 32,8, a HP 27,2, a Sun és a Dell 10,8 és 10,3, a japán-német tandem pedig 5,1 százalékot szakított ki magának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.