Szerző: Ady Krisztián

2007. február 20. 10:18

Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom képmenedzselő alkalmazás végleges változata

Az Adobe Systems a várakozásnak megfelelően megjelentette az Photoshop Lightroom képkezelő alkalmazása 1.0-ás, végleges változatát, melyet korábban fél millió felhasználó bétatesztelhetett. Az egyelőre 199 dolláros áron megvásárolható szoftvert professzionális fényképészek számára fejlesztik, mely könnyebbé teszi a digitális fényképek tömeges kezelését és bemutatását.

[HWSW] Az Adobe Systems a várakozásnak megfelelően megjelentette az Photoshop Lightroom képkezelő alkalmazása 1.0-ás, végleges változatát, melyet korábban fél millió felhasználó bétatesztelhetett. Az egyelőre 199 dolláros áron megvásárolható szoftvert professzionális fényképészek számára fejlesztik, mely könnyebbé teszi a digitális fényképek tömeges kezelését és bemutatását.

A jelenlegi bétaváltozatok február 28-áig használhatók, ezt követően a bétatesztelőknek meg kell vásárolniuk a programot, vagy letölthetik és használhatják a 30 napos tesztváltozatot is. Az Adobe Lightroomja később 100 dollárral drágább listaáron lesz kapható. A legutóbbi, 4.1-es bétaverzió óta új funkciókat kapott az alkalmazás, többek között a Library modulban új, továbbfejlesztett keresőeszközök segítik a fényképészeket a hatalmas kollekciók szűrésében, a javított import panel rugalmasabb fájlkezelése pedig a fájl helyének meghatározásánál biztosít nagyobb lehetőségeket.

Jobb rangsoroló és minősítő rendszerével az új Key Metadata Browser gyors hozzáférést biztosít az alapinformációs címkékhez, valamint egy olyan színcímkéket és válogató/selejtező rendszert is tartalmaz, amely minden eddiginél gyorsabban leválogatja és megtalálja a fényképeket. A Develop modul Virtual Copies és a Snapshot újdonságaival ugyanannak a képnek több változata jeleníthető meg, így a felhasználók számára a legjobb lehetőségeket biztosítja anélkül, hogy belezavarodnának a fizikai verziók külön történő elmentésébe.

A kibővített eszközök közé tartoznak még a színárnyalatot, telítettséget és fénysűrűséget javító funkciók. A klónozás és retusálás jellemzők felülírás nélkül, egy vagy több képen megszüntetik az érzékelő által okozott zavarokat. A Photoshop Lightroom a JPEG és a TIFF mellett több mint 150 natív nyersfájlformátumot támogat, a legújabb fényképezőgép típusok közé tartozik a Nikon D40 és D80 és a Pentax K10D. Importnál lehetőség van a fájlok átkonvertálására digitális negatív specifikációba (DNG), vagy azok átnevezésére és mappák vagy dátum szerint történő szétválogatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról