:

Szerző: Ady Krisztián

2007. február 15. 11:36

Állománycserélő hálózatokon már elérhető a magyar nyelvű Vista

Miközben a Microsoft továbbra is csak körülbelüli időpontot közöl a Windows Vista magyar nyelvű változatának megjelenésével kapcsolatban, a jelek szerint az eredetileg megcélzott márciusi időpont közel lehet a valósághoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a TechNet egyes előfizetői, illetve jóvoltukból gyakorlatilag bárki tegnap óta hozzáférhet a magyar változatot tartalmazó telepítőhöz.

[HWSW] Miközben a Microsoft továbbra is csak körülbelüli időpontot közöl a Windows Vista magyar nyelvű változatának megjelenésével kapcsolatban, a jelek szerint az eredetileg megcélzott márciusi időpont közel lehet a valósághoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a TechNet egyes előfizetői, illetve "jóvoltukból" gyakorlatilag bárki tegnap óta hozzáférhet a magyar változatot tartalmazó telepítőhöz.

A TechNetre kirakott DVD-lemezkép ugyanis gyakorlatilag néhány órán belül felbukkant a Bittorrent és más állománycserélő hálózatokon is, így megfelelő sávszélesség és kliensprogram birtokában bárki letöltheti azt. A telepítéshez nem szükséges kulcsot megadni, azt a 30 napos kipróbálási időszak alatt is bármikor megtehetjük. Egy apró trükkel azonban ezt a 30 napot akár további háromszor 30 nappal is megtoldhatjuk, így 120 napig élvezhetjük a korlátozás nélküli, de kalóz forrásból beszerzett Windows Vista operációs rendszer előnyeit.

A magyar nyelvű telepítő elméletileg már a végleges változatot tartalmazza, így elméletileg minden akadály elhárult a magyar Windows Vista operációs rendszer megjelenése elől. Az egyelőre nem ismert, hogy az angol Windows Vista Ultimate extrái között található, utólag letölthető, több mint 10 nyelvet tartalmazó csomagok mellett a magyar is elérhető lesz-e a Windows Update weboldalon keresztül, de mivel itt minden eddig támogatott nyelv megjelent, valószínűleg a magyar is letölthető lesz.

Vista-változat Home Basic Home Premium Business Enterprise Ultimate
Windows Defender, Firewall + + + + +
Internet Explorer 7 + + + + +
Instant Search + + + + +
Aero Glass 3D interfész - + + + +
Mobility Center, Tablet PC funkciók - + + + +
Windows Meeting Space - + + + +
Media Center - + - - +
Backup-szolgáltatások - - + + +
Remote Desktop és vállalati hálózati szolgáltatások - - + + +
BitLocker - - - + +
UNIX-alkalmazások futtatása - - - + +
Virtual PC Express - - - + +

A Windows Vista fejlesztése során kiemelt figyelmet kapott az egyszerű lokalizáció, egyszerű "nyelvi állományok" telepítésével további nyelvekre tanítható meg az operációs rendszer anélkül, hogy azt újra kellene telepíteni, s az bármilyen rendszerállomány cseréjével járna. A Windows XP-nél is léteztek ilyen utólag telepíthető nyelvi csomagok, azonban azok számtalan rendszerkomponenst kicseréltek a lokalizált változatra, mely sok galibát okozhatott a későbbiekben.

A Microsoft korábbi tájékoztatása szerint márciusban, legkésőbb áprilisban jelenik meg a Windows Vista magyar változata az Office 2007 irodai programcsomag lokalizált változataival egyidőben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.