Szerző: Ady Krisztián

2007. február 13. 13:24

Nyolc nemzet próbálja ki a 100 helyett 150 dolláros noteszgépet

[News.com] A nonprofit OLPC (One Laptop Per Child) szervezet által fejlesztett és gyártatott, 100 dollár helyett egyelőre körülbelül 150 dollárba kerülő olcsó noteszgépre hatalmas az érdeklődés: ebben a hónapban nyolc állam hivatalaihoz juttatnak el közel 2500 készüléket előzetes vizsgálatokra. Az olcsó, százdolláros noteszgépre elsősorban a fejlődő országok, például Pakisztán, Brazília és India vetette ki hálóját.

[News.com] A nonprofit OLPC (One Laptop Per Child) szervezet által fejlesztett és gyártatott, 100 dollár helyett egyelőre körülbelül 150 dollárba kerülő olcsó noteszgépre hatalmas az érdeklődés: ebben a hónapban nyolc állam hivatalaihoz juttatnak el közel 2500 készüléket előzetes vizsgálatokra. Az olcsó, "százdolláros" noteszgépre elsősorban a fejlődő országok, például Pakisztán, Brazília és India vetette ki hálóját.

A tesztelés a sorozatgyártás júliusi megkezdését előzi meg, amikor első körben 5 milió darabot készítenek majd el. Az elérhető árú noteszgép jelenlegi prototípusait egy "kurblival" is fel lehet tölteni, hiszen ezeken a területeken az áramellátás nem feltétlenül elérhető, billentyűzete több nyelvvel is kompatibilis és videokamera mellett vezeték nélküli kapcsolat is belefért még az igen alacsony összegbe. A készüléken nyílt forrsákódú, Linux-alapú szoftverek futnak.

A projekt vezetői szerint az egyelőre 150 dolláros ár akár már 2008-ra lecsökkenhet az eredetileg megcélzott 100 dolláros szintre, amikorra várhatóan már 50 millió darabot legyártottak ezekből a noteszgépekből. Az olcsó masinák ára 2010-re 100 dollár alá is csökkenhet, mellyel a világ legszegényebb országaiban élő 150 millió gyermek oktatási, továbbtanulási esélyeit javíthatnák.

A korábbi "kurblit" egy felhúzós szerkezet váltja majd ki a sorozatgyártott modelleken, mely kényelmesebbé teszi majd a töltést -- egy percnyi munkával 10 percnyi üzemidőre elegendő energiát tölthetünk a készülékbe. A színes kijelzőt pedig olyan fekete-fehér kijelzőre cserélik, melynek tartalma közvetlen napfényben is jól olvasható marad majd.

100-dolláros noteszgép

A projekt iránt érdeklődő országok közül elsőként Brazília, Uruguay, Líbia, Ruanda, Pakisztán, Thaiföld és Etiópia kaphatja meg az első példányokat, ezt követően pedig Indonézia tesztelheti az olcsó noteszgépeket. A többi ország ezt követően vásárolhat a készülékekből. Sokan azonban rossz szemmel nézik ezt az egész missziót, egyesek szerint ezek az államok nem tehetik meg, hogy ilyen "luxusra" költség pénzüket, s inkább élelmet, gyógyszereket és iskolafelszereléseket kellene vásárolniuk az erre fordított pénzből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról