Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 8. 12:25

Egymillió szélessávú internetkapcsolat Magyarországon

2006-ban a magyarországi szélessávú internethozzáférések száma 53 százalékkal növekedett -- jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A szervezet legfrissebb gyorsjelentése szerint 2006 decemberében az ADSL-hozzáférések száma több mint 31 ezerrel 613 ezerre, a négy legnagyobb kábeles szolgáltató ügyfeleinek száma pedig 15 ezerrel 293 ezerre emelkedett, azaz a gyorsjelentésben adatot közlő szolgáltatók szélessávú előfizetéseinek száma összesen 906 ezer volt.

[HWSW] 2006-ban a magyarországi szélessávú internethozzáférések száma 53 százalékkal növekedett -- jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A szervezet legfrissebb gyorsjelentése szerint 2006 decemberében az ADSL-hozzáférések száma több mint 31 ezerrel 613 ezerre, a négy legnagyobb kábeles szolgáltató ügyfeleinek száma pedig 15 ezerrel 293 ezerre emelkedett, azaz a gyorsjelentésben adatot közlő szolgáltatók szélessávú előfizetéseinek száma összesen 906 ezer volt.

Mivel az NHH csak a legnagyobb piaci szereplőktől származó adatokat összesíti, a szervezet saját bevallása szerint csak a kábeles előfizetések 75-80 százalékára van rálátása. Ennek alapján biztosan állítható hogy a szélessávú hozzáférések száma meghaladja az egymilliós álomhatárt. A további növekedéshez minden bizonnyal kedvet csinálnak a szolgáltatók, ugyanis a T-Com sávszélesség-növelő akcióját követően a legnagyobb kábeles szolgáltató, a UPC is közölte, hogy márciustól azonos havidíjakért gyorsabb letöltést kínál és az adatforgalmi korlátokat is megszünteti.

A szélessávú kapcsolatok lakosságra vetített száma alapján hazánk továbbra is a sereghajtók közé tartozik az Európai Unióban, ahol 30 százalék körüli penetrációval Dánia és Hollandia vezet de még olyan, az Unióhoz frissen csatlakozott országok is megelőzik Magyarországot mint Észtország (17,2%), Lettország (13,1%) és Szlovénia (12,6%). Az EU-ban a szélessávú kapcsolatok lakosságra vetített penetrációja átlagosan 17 százalékos.

Az IDC és a Cisco által elkészített Broadband Barométer adatai szerint hazánkban a DSL a legnépszerűbb szélessávú szolgáltatás az összes kapcsolat majdnem 60 százalékát adva, ezt követi a kábeles internet mintegy 38 százalékos részaránnyal, a fennmaradó 2 százalékon a vezeték nélküli technológiák (pl. műhold, mikrohullám) osztoznak. A Broadband Barométer adatai szerint Magyarországon a legtöbb szélessávú kapcsolat 512 kbps letöltési sebességű, míg a nyugat-európai átlag 3,5 Mbps. Az IDC megjegyzi továbbá, hogy a helyi tartalom hiánya miatt egyelőre nincs tömeges igény a nagyobb sávszélességet igénylő multimédiás szolgáltatásokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról