Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 1. 17:08

Online szólásszabadság: precedensértékű perben vesztett 700 ezer dollárt az Apple

Hétszázezer dolláros kártérítést fizet az Apple két weboldalnak, amelyek még 2004-ben információkat szivárogtattak ki a vállalat Asteroid kódnevű termékéről. Az almás cég egyből be is perelte az AppleInsider és az OGradys PowerPage munkatársait, azt követelve, hogy azok nevezzék meg forrásaikat. A cég első fokon nyert, másodfokon aztán vesztett.

[HWSW] Hétszázezer dolláros kártérítést fizet az Apple két weboldalnak, amelyek még 2004-ben információkat szivárogtattak ki a vállalat Asteroid kódnevű termékéről. Az almás cég egyből be is perelte az AppleInsider és az O'Grady's PowerPage munkatársait, azt követelve, hogy azok nevezzék meg forrásaikat. A cég első fokon nyert, másodfokon aztán vesztett.

Ki számít újságírónak?

A bíróság először elutasította az amatőr újságírók indítványát, amelyek szerint ők ugyanolyan újságírónak számítanak mint a legnagyobb nyomtatott lapok munkatársai és a szövetségi törvények értelmében nem kötelesek megnevezni az informátoraikat, ezzel szemben helyt adott az Apple azon érvelésének, hogy a kiszivárgott információk üzleti titkokat képeznek, azok átadása szellemi tulajdon megsértése, ami a hatályos törvények szerint bűncselekmény.

Az újságírók azonban a digitális szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF) jogi segítségével fellebbeztek és másodfokon a kaliforniai Santa Clara megye bírósága nekik adott igazat. Az indoklás szerint az Apple termékterveivel kapcsolatos információk közérdekűek, így a bloggereket és online szerkesztőket, valamint informátoraikat megilleti ugyanaz a törvényi védelem ami a nyomtatott lapok újságírót.

A bíróság úgy érvelt, hogy a szóban forgó weboldalak koncepciójukat tekintve gyakorlatilag ugyanolyan újságnak számítanak mint bármely más -- akár internetes, akár nyomtatott -- lap, így semmi sem indokolja hogy a munkatársak más elbánásban részesüljenek. A bíróság a jogi költségek mellett kártérítés megfizetésére is kötelezte az Apple-t, ami a jogi költségek kétszeresét tette ki, a hatóság ezzel akarja a cég kedvét elvenni attól, hogy máskor újságírókat pereljen.

Mindenkire vonatkozik az alkotmány

A döntés ebből a szempontból precedensteremtő, ugyanis először mondja ki, hogy az online riporterekre -- legyen szó akár profi újságírókról, akár önjelöltekről (bloggerek) -- ugyanúgy vonatkozik az Egyesült Államok alkotmányának szólás- és véleményszabadságról szóló első kiegészítése, mint a profi újságírókra, függetlenül a lap formátumától vagy hogy az ott elhelyezett írások készítői hivatásszerűen vagy csak szabadidejükben végzik ezt a munkát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról