Szerző: Ady Krisztián

2007. január 29. 15:05

A Webroot szerint erőtlen a Vista kémprogramok elleni védelme

A Webroot szerint gyakorlatilag nem nyújt megfelelő védelmet a holnap megjelenő Windows Vista kémprogramvédelmi összetevője a felhasználók számára, hiszen a legelterjedtebb kémprogramok 84 százalékát nem szűri ki. A Webroot azt javasolja, hogy valamilyen bevált antispyware programot is futtassunk a számítógépükön.

[HWSW] A Webroot szerint gyakorlatilag nem nyújt megfelelő védelmet a holnap megjelenő Windows Vista kémprogramvédelmi összetevője a felhasználók számára, hiszen a legelterjedtebb kémprogramok 84 százalékát nem szűri ki. A Webroot azt javasolja, hogy valamilyen bevált antispyware programot is futtassunk a számítógépükön.

Nem elég

Gerhard Eschelbeck, a Webroot Software fejlesztési igazgatója szerint a Microsoft alapbeállított antivírus és kémprogramvédelmi alkalmazásai nem nyújtanak teljes körű védelmet. Mivel a számítógépes bűnözők egyre újabb és rafináltabb kártevő programokkal állnak elő, a felhasználók számára létfontosságú, hogy olyan kipróbált biztonsági szoftvereket telepítsenek a számítógépükre, amelyek valódi védelmet biztosítanak.

A Webroot saját tesztlaboratóriuma szerint a Vistába épített Windows Defender biztonsági alkalmazás a támadások 84 százalékát nem volt képes kiszűrni és eltávolítani, pedig ezek közül 15 a leginkább elterjedt, ennélfogva a legismertebb kémprogram volt. A Windows Vistába észrevétlenül tudtak települni és tevékenykedni a különböző reklámprogramok, rendszerfigyelők, trójaiak, billentyűzetfigyelők és az úgynevezett potenciálisan nemkívánatos programok.

Kevés a heti frissítés

Az egyik kémprogram a Windows XP környezetből mindennemű módosulás nélkül képes volt adminisztrátori jogosultságokkal feltelepülni a Vistára, működni ott és rögzíteni a billentyűleütéseket, miközben a Windows Defender mindebből semmit nem észlelt. A Microsoft pillanatnyilag hetente-tíznaponként ad ki adatbázis frissítést a Windows Defenderhez, mely ma már meglehetősen ritkának tűnik, hiszen havonta átlag 3000 új kémprogram-variánst fedeznek fel és írnak le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról