Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 29. 14:02

Kína lehet a 4G korszak úttörője

A 3G licencek kiadásának késése miatt Kínában még mindig nincsenek harmadik generációs mobilhálózatok, Sanghajban azonban a hétvégén elindult a világ első 4G hálózata, amely akár 100 Mbps sebességű letöltést is lehetővé tesz -- jelentette a helyi Hszinhua hírügynökség.

[HWSW] A 3G licencek kiadásának késése miatt Kínában még mindig nincsenek harmadik generációs mobilhálózatok, Sanghajban azonban a hétvégén elindult a világ első 4G hálózata, amely akár 100 Mbps sebességű letöltést is lehetővé tesz -- jelentette a helyi Hszinhua hírügynökség.

Saját fejlesztésű technológia

A teljes egészében saját fejlesztésű technológián alapuló kínai 4G tíz intézmény együttműködésével született meg. A Hszinhua jelentése szerint a fejlesztők több mint 200 szabadalmat jegyeztettek be és számos olyan eljárást alakítottak ki, amelyek azóta nemzetközi szabvánnyá váltak. A teszthálózat egyelőre Sanghaj egyik kerületében érhető el, a kiépítése pedig 150 millió jüanba került.

"Ez bizonyítja, hogy a technológia amit kifejlesztettünk, valóban használható és egy lépéssel közelebb kerültünk a kereskedelmi bevezetéshez" -- mondta Ju Hsziaohu, a technológiát kifejlesztő intézményeket koordináló testület illetékese. Kínában 2001-ben indult be a B3G (Beyond 3G) nevű projekt, az akkori célkitűzések szerint a próbaüzem majd a kereskedelmi bevezetés 2006 és 2010 között lett volna esedékes. A jelenlegi állás szerint az ütemterv tartható és akár 2010 előtt elindulhat a világ legnépesebb országában a 4G mobiltelefónia. "A sanghaji rendszer azt bizonyítja, hogy a projekt a végső fázisába lépett" -- monta Ju.

Még 3G sincs

Kínában a harmadik generációs hálózatok tekintetében egyelőre lemaradásban van, a szolgáltatók egyelőre nem kapták meg a szükséges licenceket, noha a saját fejlesztésű TD-SCDMA szabányt már egy éve bevizsgálták és kereskedelmi bevezetésre alkalmasnak minősítették a hatóságok. A legnagyobb kínai vezetékes szolgáltató, a China Telecommunications már elkötelezte magát a TD-SCDMA mellett, ugyanakkor a két legnagyobb mobilszolgáltató, a China Mobile és a China Unicom az Európában is használt WCDMA mellett tette le a voksát.

A TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access) technológiát a CATT (Kínai Telekommunikációs Technológiai Akadémia), a Huawei Technologies és a Siemens Információs és Kommunikációs Mobil Rendszerek (ICM) fejlesztették ki. A TD-SCDMA szabvány támogatói szerint a technológia sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló sávszélességet, mint a riválisok, ezért sokkal inkább megfelel a zsúfolt kínai városok igényeinek. Ráadásul szakértők szerint a TD-SCDMA telepítése 20 százalékkal olcsóbb, és nagyobb sávszélességet biztosít, mint a WCDMA, vagy a CDMA2000.

Nem túl meglepő, hogy a világ legnépesebb országában elsőként a helyi fejlesztésű TD-SCDMA szabványt fogadták el a hatóságok, Kína ugyanis minden erejével azon van, hogy függetlenítse az országot az idegen technológiától, amelynek oka részben a kutatás-fejlesztési tevékenység fellendítése, másrészt a licencdíjak megtakarítása. Szkeptikus vélemények szerint ugyanakkor a TD-SCDMA kínai bevezetése nagymértékben szegmentálni fogja a piacot, ráadásul lehetetlenné teszi a készülékek és előfizetők vándorlását (roaming) a különféle szabványú hálózatok között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról