:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 25. 09:13

A digitális nyomtatópiac élére katapultálhatja magát a Ricoh

A Ricoh veheti meg az IBM vállalati nyomtatókat gyártó részlegét, a két vállalat már közel van a végső megállapodáshoz. Belsős források szerint a tranzakció értéke elérheti a 700 millió dollárt is, ami a legnagyobb felvásárlás a Ricoh történetében. Amennyiben az ügylet létrejön, a japán cég lesz a vállalati digitális nyomtatópiac vezetője.

[HWSW] A Ricoh veheti meg az IBM vállalati nyomtatókat gyártó részlegét, a két vállalat már közel van a végső megállapodáshoz. Belsős források szerint a tranzakció értéke elérheti a 700 millió dollárt is, ami a legnagyobb felvásárlás a Ricoh történetében. Amennyiben az ügylet létrejön, a japán cég lesz a vállalati digitális nyomtatópiac vezetője.

Az IBM az elmúlt években Samuel Palmisano elnök-vezérigazgató irányítása alatt folyamatosan megszabadult a szolgáltatásokhoz, illetve vállalati megoldásokhoz szorosan nem kapcsolódó, illetve a cég pénzügyi mutatóit rontó üzletágaktól. Ennek a folyamatnak esett áldozatul a merevlemezgyártó részleg, amelyet a japán Hitachi vett meg 2002-ben, majd 2004 végén nagy meglepetésre a PC-gyártó divíziót adta el a Lenovónak a Nagy Kék. Mind a merevlemezgyártó, mind a PC-gyártó üzletág régóta veszteséges volt.

Elemzői becslések szerint a digitális nyomtatók az IBM forgalmának valamivel több mint 1 százalékát teszik ki, hogy a tevékenység nyereséges vagy veszteséges azt nem tudni, mivel a vállalat nem teszi közzé a részletes eredményeket. A Nagy Kék a részleg elmúlt negyedéves teljesítményével kapcsolatban mindössze annyit közölt, hogy a forgalom 7 százalékkal csökkent és a nyereségtermelő képesség is visszaesett némileg.

Az InfoTrends elemzőcég becslése szerint a digitális nyomtatók piaca tavaly 25 milliárd dolláros volt, de 2009-re 33 milliárd dollárra növekszik. Az IBM nyomtatógyártó részlegét felvásárló Ricoh lehet a piac legnagyobb szereplője, megelőzve olyan versenytársakat mint a Xerox és a Canon. A Ricoh a márciusban véget érő pénzügyi évben 106,5 milliárd yenes (~883 millió dolláros) rekordnyereségre számít 2070 ezer milliárd jenes (17,1 milliárd dolláros) forgalom mellett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.