Szerző: Ady Krisztián

2007. január 24. 16:24

Bárhol elérhetővé teszi vállalati adatainkat a szolgáltató- és készülékfüggetlen OpenHand

Sajtótájékoztató keretében hazánkban is bemutatkozott a mobil eszközökön, PDA-kon, mobiltelefonokon, vagy akár noteszgépeken is biztonságos távolis adatelérést nyújtó OpenHand , melyet a több ezer alkalmazottat foglalkoztató brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálattól a South African Airways-ig számtalan jelentős szervezet használ már szerte a világon. A sajtótájékoztató keretében nyújtottak át 10 ingyenes licencet, illetve két, a mobilos klienst futtatni képes Nokia mobiltelefont az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai és távközlési főosztályvezetőjének.

[HWSW] Sajtótájékoztató keretében hazánkban is bemutatkozott a mobil eszközökön, PDA-kon, mobiltelefonokon, vagy akár noteszgépeken is biztonságos távolis adatelérést nyújtó OpenHand, melyet a több ezer alkalmazottat foglalkoztató brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálattól a South African Airways-ig számtalan jelentős szervezet használ már szerte a világon. A sajtótájékoztató keretében nyújtottak át 10 ingyenes licencet, illetve két, a mobilos klienst futtatni képes Nokia mobiltelefont az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai és távközlési főosztályvezetőjének.

Nyomás helyett húzás

Az OpenHand szolgáltatást a hasonló nevű, 15 éve tevékenykedő izlandi vállalat fejleszti, mely mára egy lényegében mobilkészülékektől, illetve mobilszolgáltatóktól független, a jövőben szabadon bővíthető mobil irodát varázsol a hordozható készülékünkre, legyünk egy több ezer főt foglalkoztató multinacionális vállalat alkalmazottja, avagy egyszerű internethasználó. Az OpenHand lehetővé teszi a teljes irodai dokumentáció biztonságos, valósidejű elérését és menedzselését, melyet már jópár hasonló szolgáltatás, például a BlackBerry is nyújt akár itthon is.

Ezektől a szolgáltatásoktól eltérően azonban az OpenHand nem úgynevezett push szolgáltatás, amikor az új e-mailek és egyéb adatok kérés nélkül letöltődnek mobil készülékünkre, hanem "pull" rendszerű, azaz mi szabjuk meg, mikor szeretnénk a számtalan igénybe vehető közegen keresztül elérni adatainkat. A közvetítő közeg nem csak a mobilhálózatokat, a 3G, EDGE vagy akár szimpla GSM-hálózatot jelenti, hanem lényegében bármi lehet, amelyen keresztül elérhető az internet, Bluetooth, Wi-Fi, ADSL vagy akár műholdas kapcsolat is.

A biztonságot két dolog garantálja, az OpenHand saját fejlesztésű Louis protokollja, illetve az ezen utazó adatok 128 bites AES titkosítása. Ugyanígy megoldást nyújt ez a módszer az ellopott készülékek biztonsági kockázatára, ugyanis a mobilkészüléken semmilyen adatot nem tárol el a kliens -- ez felülbírálható az egyéni beállításoknál, amennyiben a vállalati policy erre lehetőséget ad -- illetve a felhasználói bejelentkezés szabadon meghatározott időkorlátja.

Tömörít és testre szabható

Bár az OpenHand alapesetben nem tárolja el a mobilkészüléken az e-maileket, naptárbejegyzéseket, vagy bármilyen más fontos adatot, a hatékony tömörítésnek köszönhetően a mobil adatcsomagunk korlátait egy havi 50 megabájtos elérés esetén sem fogjuk túllépni. Az OpenHand tesztje szerint ugyanazon adatok eléréséhez míg egy BlackBerry kliens 70 megabájtot, egy IMAP-ot kezelő kliens pedig 160 megabájtnyi adatforgalmat generált, az OpenHand csupán 11 megabájtot forgalmazott. Ez jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, hiszen a mobil adatátviteli csomagok nem tartoznak a legolcsóbb adatelérési módszerek közé.

A szolgáltatás kliensei nem csak Windowsos PC-ken és gyakorlatilag bármilyen okostelefonon, PDA-n, Palm tenyérgépen futnak el, hanem a második-harmadik negyedévtől javás mobiltelefonra, illetve Java for Windows Mobile platformra is megjelenik majd, amely gyakorlatilag bármilyen jelenleg piacon kapható készülékkel kompatibilissá teszi majd az OpenHandet. A rugalmasságról a hamarosan megjelenő OpenHand FrameWORK gondoskodik, mellyel az adott vállalat fejlesztői további alkalmazásokkal, elérendő adatokat nyújtó szoftverekkel tehetik kompatibilissá majd saját OpenHand kiszolgálójukat.

OpenHand

Egy licenc, több gép

Az OpenHand kétféle konstrukcióban lesz itthon elérhető. A SoHosted szolgáltatáson keresztül akár magánszemélyek is igénybe vehetik, az 500 megabájtnyi tárhelyet nyújtó fiókba akár tíz külső e-mailfiókból is összegyűjthetjük a mobilon elérni kívánt leveleinket. A bérlés havi díja 2950 forint, a minimális bérlési idő három hónap. Egy évnyi bérleti díj előre kifizetése esetén egyhavi díjat elenged a vállalat.

A saját kiszolgálóval rendelkező, jellemzően vállalati felhasználók hasonló díjakra számíthatnak, itt azonban a licencdíj egyénileg, például a vállalat méretétől, illetve a postafiókok számától függően kerül meghatározásra. Egy licenc egy adott postafiók elérését teszi lehetővé, azonban korlátlan számú kliensről, tehát a windowsos kliens mellett akár egy PDA-n és egy mobiltelefonon futó kliensről is szabadon használható ugyanazzal a licenccel.

Ajándék

"A katasztrófavédelem számára a megelőzési feladatok kiemelt fontosságúak, csakúgy mint az eredményes beavatkozás és veszélyhelyzet-kezelés, ezért az OpenHand-del történő együttműködés biztosan segíteni fogja munkájukat" -- mondta Máté József, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai és távközlési főosztályvezetője, aki két darab Nokia E61-es mobiltelefont, illetve 10 darab licencet vett át a Nokia és az OpenHand képviselőitől.

A szervezet ezekkel teszteli majd az OpenHand képességeit, ezeket a mintapéldányokat elsősorban az operatív állomány tagjai, illetve felsővezetők kapják majd meg, akiknek különösen fontos az adatok azonnali elérése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról