Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 24. 09:23

Nem bírta az árversenyt az AMD

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit az AMD, a vállalat gigászi nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, elsősorban az ATI Technologies felvásárlásával kapcsolatos egyszeri költségek miatt. A cég az árversenyt sem győzte szuflával, a processzor-üzletág üzemi eredménye 77 százalékkal csökkent egy év alatt, a bruttó profithányad pedig 52 százalékról 40-re zuhant.

[HWSW] Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit az AMD, a vállalat gigászi nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, elsősorban az ATI Technologies felvásárlásával kapcsolatos egyszeri költségek miatt. A cég az árversenyt sem győzte szuflával, a processzor-üzletág üzemi eredménye 77 százalékkal csökkent egy év alatt, a bruttó profithányad pedig 52 százalékról 40-re zuhant.

Árleszállítás az Opteronoknál

A december 31-én véget ért időszakban az AMD 1,77 milliárd dolláros bevétel mellet 574 millió dollár, azaz részvényenként 1,08 dollár nettó veszteséget ért el, szemben a 2005 negyedik negyedévében felmutatott 1,35 milliárdos forgalommal és 96 millió dolláros profittal. Az AMD eredményét 550 millió dollárral csökkentették az ATI felvásárlásával kapcsolatos kiadások, miközben a grafikus chipeket gyártó részleg 398 millió dollár bevételt és 13 milliós üzemi veszteséget termelt. Az ATI-hatás kiküszöbölésével és az egyszeri tételek figyelmen kívül hagyásával számított eredmény 63 millió dollár volt, ami kevesebb mint fele a 2005 negyedik negyedévében elért hasonló mutatónak.

2005 utolsó negyedévéhez képest az AMD ugyan 26 százalékkal növelte processzor-eladásait, az ebből származó árbevétel azonban csak 2 százalékkal emelkedett -- derül ki a vállalat által nyilvánosságra hozott adatokból. Az árharcot leginkább az Opteronok sínylették meg, ahol a harmadik negyedévvel összevetve az árak jelentős csökkenése mellett az eladási volumen stagnált -- mondta el az elemzőknek Hector Ruiz elnök-vezérigazgató. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a Core architektúrára épülő Xeonok sikeresen állították meg az AMD térnyerését a szerverpiacon.

Az AMD szerint ugyanakkor az év közepén érkező négymagos processzora, a Barcelona akár 40 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújthat az Intel négymagos Xeonjainál, lebegőpontos teljesítményben pedig még ennél is nagyobb különbséget ígér a cég, ami újfent bizakodásra adhat okot a zöld-fekete emblémás vállalat vezetőnek és részvényeseinek. Dirk Meyer AMD-elnök kiemelte, hogy a negyedik negyedévben leszállították első 65 nanométeres processzorokat, a technológiai átállás az idei év végére fejeződhet be, de 2008-ban már a 45 nanométeres csíkszélességű eljárás bevezetése várható.

Különösen jól fogytak a mobil processzorok

Az asztali gépekbe szánt AMD-chipek árai enyhén csökkentek, a mobil processzoroké ugyanakkor látványosan nőtt. A negyedév során az AMD 75 százalékkal több mobil chipet adott el mint egy évvel korábban, 85 százalékkal emelkedő bevétel mellett. A mobil szegmensben elért látványos siker alighanem annak köszönhető, hogy az AMD processzoros noteszek egyre jobban szerepelnek a kiskereskedelmi piacon, ahol a karácsonyi vásárlások miatt a negyedik negyedév rendkívül erős. Ezt a hatást alighanem erősítette hogy az ősszel a világ második legnagyobb PC-gyártója, a Dell is piacra dobott AMD-alapú modelleket.

Az október 25-én felvásárolt ATI Technologies az AMD égisze alatt 398 millió dolláros bevételt termelt, amelyből 278 millió dollárt adtak a grafikus processzorok és alaplapi chipkészletek, 120 millió dollárt pedig a fogyasztó elektronikai termékekbe szánt lapkák. Jelentésében az AMD kiemelte, hogy a negyedév során több mint tízzel bővült azon mobiltelefonok száma, amelyekbe ATI Imageon grafikus vezérlőt szereltek. Ezek közé tartozik a Motorola RIZR Z3 és SLVR L7e, a Palm Treo 750v, valamint több windowsos okostelefon.

Meyer összességében azonban csalódottan nyilatkozott a pénzügyi mutatókkal kapcsolatban, beismerve hogy elégedetlen a cég negyedik negyedéves teljesítményével. Az AMD viszonylag visszafogott előrejelzéssel szolgált az idei első negyedévre nézve, a vállalat pénzügyi vezetői 1,6 és 1,7 milliárd dollár közötti bevételt várnak, ami elmarad a Thomson First Call által megkérdezett elemzők 1,8 milliárdos becslésétől. A konzervatív prognózist magyarázva Ruiz elmondta, szerinte egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a Windows Vista megjelenése rövid távon mekkora lökést ad a PC-piacnak. Elemzők egybehangzó véleménye szerint az AMD még jó ideig nyögi az ATI 5,4 milliárdos felvásárlásának pénzügyi terheit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról