Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 23. 12:14

Áldás és átok egyszerre az Office 2007 új kezelőfelülete

Az Office 2007 egyik legfontosabb újdonsága az új kezelőfelület, amely egyszerre áldás és átok. Azért volt szükség a felhasználói interfész áttervezésére, mert az Office fejlődésével párhuzamosan egyre több képességet építettek be a szoftverbe, a menük és eszköztárak száma egyre csak nőtt, míg végül a felhasználók már nem voltak képesek átlátni azokat.

[HWSW] Az Office 2007 egyik legfontosabb újdonsága az új kezelőfelület, amely egyszerre áldás és átok. Azért volt szükség a felhasználói interfész áttervezésére, mert az Office fejlődésével párhuzamosan egyre több képességet építettek be a szoftverbe, a menük és eszköztárak száma egyre csak nőtt, míg végül a felhasználók már nem voltak képesek átlátni azokat.

Oktatást igényel az új kezelőfelület

A Microsoft világszerte felhasználók ezreit figyelte meg, hogyan használják az irodai szoftvercsomagot, az így gyűjtött tapasztalatokat is felhasználták az új interfész tervezésekor. Noha az új felület valóban jobban átlátható és könnyebben kezelhető, a radikális újítás egyben azt is jelenti, hogy a felhasználóknak lényegében újra meg kell tanulni kezelni a szoftvert.


Ilyen volt (Word for Windows 95)...

... és ilyen lett! (Office 2007)

A korábbi Office-változatok kezelőfelülete szinte alig különbözött egymástól, így az újabb és újabb verziókat zökkenőmentesen lehetett bevezetni a vállalatoknál, egyesek talán észre sem vették hogy újabb változat került a gépükre: a Microsofthoz beérkező visszajelzésekből kiderült, a szoftvercsomag képességeinek egy része egyszerűen rejtve maradt a felhasználók elől. Az Office 2007 az új felhasználói interfész miatt azonban minden eddiginél komolyabb oktatási tevékenységet igényel a vállalatoktól.

A Forrester Research előrejelzése szerint a legtöbb vállalati felhasználó 3-5 év múlva tér át majd az Office legújabb változatára. Nagyvállalatok körében végzett felmérése alapján a Forrester azt állítja, a legtöbb helyen arra számítanak hogy 2-3 órás oktatást követően a dolgozóknak még legalább 2-4 hétig szokni kell az új Office-t, ez alatt az idő alatt a szokásosnál kevésbé hatékonyan végzik majd a munkájukat, illetve számítani lehet arra is, hogy az IT-részleghez befutó segélykérő hívások száma átmenetileg emelkedni fog.

Pár óra alatt megtanulható, de hetekig is tarthat

Az átállás után azonban látványosan megnövekedhet a dolgozók hatékonysága -- érvel a Microsoft. Az átlagos Office-felhasználónak kevesebbet kell majd egerésznie és 60 százalékkal kevesebbszer kell kattintania az Office 2007-ben mint a korábbi verziókban. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az új Office kontextus-függő kezelőfelületén mindig azok a parancsok érhetők el, amelyeket a felhasználó nagy valószínűséggel kiválaszt majd.

Természetesen a Microsoft is számított arra, hogy a teljesen új kezelőfelületet eleinte nehezebben szokják meg a felhasználók, ezért a vállalat mindent megtett az átállás megkönnyítése érdekében. Pozsony Balázs, a Microsoft infomunkás-üzletágának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a vállalat weboldalán már most is jelentős mennyiségű online tréning érhető el az Office 2007-hez, amelyek a magyar változat tavaszi megjelenésekor már anyanyelvünkön fognak szólni a felhasználókhoz.

Ugyanitt elérhető egy olyan szolgáltatás, amely megmutatja, hogy az Office gyakran használt parancsai az új kezelőfelületen hol érhetők el. Sőt, a Microsoft elérhetővé tett egy online kipróbálható változatot is az Office 2007-ből, amelynek segítségével a szoftver telepítés nélkül is kipróbálható. Ez szintén segítségül hívható az ismerkedéshez. Lapunk úgy tudja, a Microsoftnál kísérleteznek egy olyan beépülő modullal az Office 2007-hez, amelynek segítségével ugyanúgy lehet majd keresni a parancsok között mint például a Windows Vista start menüjében, ezzel is egyszerűsítve a használatot.

"Természetesen fogunk kínálni új tréningeket a partnercégeinken keresztül is, ezek akár testreszabottan, a cégek egyedi kívánságainak megfelelően is kérhetők megfelelő számú résztvevő esetén" -- mondta el Pozsony. A cég becslései szerint ha valaki elkezdi használni az új Office-t, akár 2 óra alatt is kényelmesen megszokhatja az új felületet, bár a Microsoft is elismeri, hogy az Office finomságait rendszeresen alkalmazó felhasználók számára napokig, ritkább esetben hetekig is eltarthat, mire teljesen kiismerik magukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról