Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 22. 11:00

Milyen hardvert használnak a PC-s játékosok?

A Half-Life fejlesztője, a Valve Software által Steam online tartalomdisztribúciós rendszeren elvégzett felmérésből viszonylag pontos képet kaphatunk a PC-játékosok hardveréről. A folyamatosan frissített eredmények néhol tükrözik a piaci erőviszonyokat, néha viszont meglepőek.

[HWSW] A Half-Life fejlesztője, a Valve Software által Steam online tartalomdisztribúciós rendszeren elvégzett felmérésből viszonylag pontos képet kaphatunk a PC-játékosok hardveréről. A folyamatosan frissített eredmények néhol tükrözik a piaci erőviszonyokat, néha viszont meglepőek.

NVIDIA-fölény minden téren

Az eredményekből kiderül, hogy a játékosok közel 54 százaléka NVIDIA chipes videokártyát használ, az ATI Radeonok részaránya ugyanakkor csak 38 százalék, a fennmaradó 8 százalékon a többiek (pl. Intel, Matrox, S3, XGI) osztoznak. A grafikus chip típusát tekintve a legnépszerűbb az NVIDIA GeForce 6600 család, majd az ATI Radeon 9600, a GeForce 5200, a GeForce 6800, majd a Radeon X800. A játékra használt PC-kben egyelőre fölényben van az AGP a pár éve megjelent PCI Express-szel szemben, de az új technológia már meghódította a PC-k 42 százalékát, ami nem sok jót ígér az AGP-hez valamilyen oknál fogva ragaszkodó felhasználóknak, ők hamarosan már nem tudnak gépükbe új kártyát venni.

Érdekes, hogy a tavaly bemutatott csúcskategóriás grafikus chipek -- az NVIDIA GeForce 7900 és 8800, valamint az ATI Radeon x1900-as sorozat csak a megvizsgált számítógépek 6,4 százalékában voltak megtalálhatók. Az NVIDIA-fölény itt is elsöprő, 72 százalékos. Amint az ismert, az ATI már tavaly elkészült a DirectX 10-et támogató vadonatúj grafikus chipjének terveivel, azonban az R600 azóta sem jelent meg. Ha hihetünk a híreknek, a premier a márciusi CeBIT-en esedékes, közel egy évvel a jelenlegi csúcsmodellek bemutatója után.

A játékosoknak csak 1,5 százaléka rendelkezik több grafikus processzort (SLI, CrossFire) tartalmazó PC-vel, noha az utóbbi időben mind az ATI, mind az NVIDIA erőteljesen kampányol a saját technológiája mellett. Azok körében, akik használnak ilyen megoldást, szinte mindenki (96%) az NVIDIA SLI mellett döntött, az ATI CrossFire-tulajdonosok aránya a 4 százalékot sem éri el. A 873 ezer válaszadóból még 500 gépben sem volt ATI CrossFire rendszer.

Fej fej mellett a processzorgyártók

Ami a processzorgyártók erősorrendjét illeti, minimális az Intel fölénye az AMD-vel szemben, a 873 ezer válaszadó adatait összesítő listában kevesebb mint 8 ezer, vagyis 1 százalékpontnál is kisebb a különbség. Ha a chipeket órajelük szerint csoportosítjuk, akkor viszont a 2-2,2 GHz-es AMD processzorok vannak többségben, az összes válaszadó több mint ötöde használ ilyet. A gamerek 13 százaléka rendelkezik kétmagos vagy kétprocesszoros géppel. Nem meglepő, hogy a játékosok több mint felének legalább 512 megabájt memória van a gépében, de minden ötödik gamernél 1 gigabájt vagy még annál is több áll a szoftverek rendelkezésére.

Az otthoni PC-kből gyakorlatilag eltűntek a CD-meghajtók, a felmérés alapján a gépek 94 százalékában már DVD-olvasó vagy DVD-író található. Meglepő ugyanakkor, milyen kevesen vásárolnak, használnak ma már különálló hangkártyát, a listában legnépszerűbb hangchipek kivétel nélkül az alaplapi vezérlők. A legnépszerűbb hangkártya a Sound Blaster Audigy 2 ZS, de ezt is csak a játékosok 3 százaléka építette be a PC-jébe.

A felmérés eredményei alapján az átlagos játékgép ma 2-2,2 GHz-es AMD processzort, 512 megabájt memóriát, NVIDIA GeForce 6600 grafikus chipet, 250 gigabájtnál is nagyobb merevlemezt, DVD-meghajtót, alaplapra integrált hangchipet tartalmaz. A géphez kapcsolt monitor a legtöbb esetben 1024x768 pixeles felbontású és 17 hüvelykes. A számítógépeken a legtöbb esetben Windows XP SP2 operációs rendszer fut.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról