Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 22. 12:28

Egyesül az Open Source Development Labs és a Free Standards Group

Linux Foundation néven egyesül a nyílt forráskód két jelentős támogató szervezete, az Open Source Development Labs (OSDL) és a Free Standards Group (FSG). A Linux Foundationt Jim Zemlin, az FSG korábbi ügyvezetője irányítja majd.

[HWSW] Linux Foundation néven egyesül a nyílt forráskód két jelentős támogató szervezete, az Open Source Development Labs (OSDL) és a Free Standards Group (FSG). A Linux Foundationt Jim Zemlin, az FSG korábbi ügyvezetője irányítja majd.

Várható volt

Az OSDL azoknak a linuxos fejlesztőknek kíván segítséget nyújtani, akik üzletileg is értékes szolgáltatásokkal bővítik a Linux rendszerek tudását. A fejlesztők az OSDL segítségével a legújabb technikai eszközöket, vállalati kiszolgálókat ismerhetik meg, illetve maga a labor is szellemi központ a szakemberek számára. A Free Standards Group az OSDL-hez hasonlóan nonprofit szervezet, amely a nyílt forráskódú programok által követendő szabványokat fejleszti.

Zemlin szerint az OSDL és az FSG régóta szorosan együttműködik és már többször felmerült az egyesülés lehetősége. Az egyesülés mellett szólt az is, hogy sokan voltak egyszerre az OSDL-nek és az FSG-nek is a tagjai. A Linux Foundation vezetője ugyanakkor cáfolta, hogy a fúziónak köze lenne az OSDL nemrég bejelentett átalakulásához, amelynek keretén belül távozott a szervezet vezetője és elbocsátották a dolgozók közel harmadát.

Miután a Linux ma már jól használható operációs rendszerré fejlődött mint a szervereken, asztali gépeken és mobil eszközökön, az OSDL és az FSG eredeti célkitűzései teljesültek. A Linux Foundation új célja az, hogy a nyílt forrású szoftverek -- elsősorban a Linux -- minél versenyképesebb legyen, elsősorban a Microsoft kínálatával szemben. Piaci elemzők szerint a Linux Foundation előtt álló kihívás nem kicsi. "A feladat ugyanaz, amelyet a Unix nem tudott teljesíteni: hogyan válhat a Linux egységes szabvánnyá" -- mondta Michael Goulde, a Forrester elemzője.

Szabványos Linuxra van szükség!

Általánosan elterjedt nézet, hogy a Linux hosszú távon csak akkor lehet sikeres, ha a fejlesztők úgy tudnak szoftvereket írni, hogy azok az összes disztribúción ugyanúgy települjenek és fussanak. Bár a Linux PC-n való terjedése előtt jelenleg a legnagyobb akadály az, hogy nem kompatibilis a Windowszal, az sem sokat segít, hogy az egyes alkalmazások nem feltétlenül futnak gond nélkül minden disztribúción. Ez pedig gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy -- ahogyan a Windows esetében -- a felhasználók a boltban szoftvert vásároljanak, vagy töltsenek le, hiszen a beüzemeléshez már szakértelemre lehet szükség.

A helyzet azonban a szoftverfejlesztőknek, forgalmazóknak is fejfájást okoz, hiszen nemcsak jelentős munkatöbbletet jelent a különféle disztribúciókon való tesztelés, hanem a termék támogatása is rengeteg pénzbe kerülhet. "Ha valaki vásárol egy programot Windowsra, futni fog akármelyik windowsos PC-n" -- mondta Zemlin. "Ha igazán széles körben elfogadott és használt technológiává akarjuk, hogy váljon [a Linux], ilyen fokú szabványosításra van szükség."

A Linux Foundation olyan központja kíván lenni a linuxos fejlesztéseknek, mint ahogy az Eclipse Foundation a fejlesztőeszközöké, az Apache Software Foundation a webszervereké és köztesszoftvereké, vagy ahogy a Mozilla Foundation a webböngészők és webes interfészeké -- magyarázta Zemlin.

A Linux Foundation kezdetben 45 embert foglalkoztat főállásban, a tagjainak a száma pedig megközelíti a 70-et. A tagok között megtalálhatók vállalatok -- köztük a Red Hat, a Novell, a HP, az IBM, az Oracle --, egyetemek és tudományos szervezetek, valamint felhasználók. A cél a taglétszám további növelése, kiváltképp fejlesztőket, felhasználókat és kormányzati szervezeteket látnak szívesen a Linux Foundationnél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról