:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 22. 09:51

Felére csökkent a Motorola profitja, 3500 dolgozójától válik meg a cég

Növekedő bevételről de csökkenő profitról adott számot pénteken a Motorola, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója. A vállalat már korábban figyelmeztette befektetőit, hogy a negyedéves mutatók a korábbi várakozások alatt maradnak.

[HWSW] Növekedő bevételről de csökkenő profitról adott számot pénteken a Motorola, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója. A vállalat már korábban figyelmeztette befektetőit, hogy a negyedéves mutatók a korábbi várakozások alatt maradnak.

Bár a Motorola bevétele a tavalyi negyedik negyedévben elért 10 milliárd dollárról 11,8 milliárd dollárra emelkedett, az alaptevékenységből származó nyereség 1,18 milliárd dollárról 521 millióra esett vissza. A vállalat vezetői önkritikusan be is jelentettek egy 3500 főt érintő elbocsátást, amelytől a nyereségtermelő képesség javulását várják. A Motorolánál jelenleg 70 ezren dolgoznak, a leépítésekre az idei első félév során kerül sor.

A vállalat 65,7 millió mobiltelefont adott el a negyedév során, 47 százalékkal többet mint egy évvel korábban, ezzel a piaci részesedése -- saját számításai szerint -- 4,6 százalékponttal 23,3 százalékra emelkedett. A piacszerzésnek azonban ára volt, a mobiltelefonokat gyártó részleg a bevétel 19 százalékos növekedése mellett felére csökkenő és a belső előrejelzést jócskán alulmúló üzemi eredménnyel volt kénytelen szembenézzen. A vállalat tájékoztatása szerint a gyenge eredmény oka, hogy minden piaci szegmensben kíméletlen volt az árverseny.

Az első negyedévre 10,4 és 10,6 milliárd dollár közötti bevételt vár a Motorola. David Devonshire pénzügyi igazgató szerint a 2006-ban elért 42,88 milliárdos forgalom az idén 46-49 milliárd dollár közé nőhet, a részvényenkénti eredmény ugyanakkor megmaradhat a tavalyi 1,13 dollár közelében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.