Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 17. 11:33

Az Európai Bizottság a nyílt forrású szoftverek mellett tört pálcát

Egy, az Európai Bizottság megrendelésére készült tanulmány szerint nyílt forrású szoftverek használatával nem csak pénzt takaríthatnának meg a kormányok, hivatalok, hanem az európai gazdaság növekedését is serkenthetik.

[HWSW] Egy, az Európai Bizottság megrendelésére készült tanulmány szerint nyílt forrású szoftverek használatával nem csak pénzt takaríthatnának meg a kormányok, hivatalok, hanem az európai gazdaság növekedését is serkenthetik.

A Maastrichti Egyetem összesen hat európai országban vizsgált meg nyílt forrású projekteket és arra jutott, hogy ezek technikai színvonala igen magas. A Bizottság azt javasolja az európai országok törvényhozóinak, hogy fontolják meg a nyílt forrású szoftverek támogatását, mivel azokkal nem csak jelentős megtakarítás érhető el, hanem évi 2 milliárd euróval hozzájárul az EU gazdasági növekedéséhez is. A tanulmány szerint egyébként Európa közszektora már jelenleg is élen jár a nyílt forrású szoftverek bevezetésében: a 2005-ben világszerte indított korányzati open source projektek fele európai.

A jelentés szerint az európai hivatalokban a legnépszerűbb nyílt forrású szoftver a Linux, ezt használják a legtöbb helyen, majd a MySQL és az Apache következik, ami alátámasztja, hogy a nyílt forrású megoldások a szerver-környezetben lényegesen népszerűbbek mint az asztali gépeken. A legnépszerűbb nyílt forrású asztali alkalmazás a tanulmány alapján a Mozilla (Firefox) böngésző, valamint az OpenOffice.org irodai szoftvercsomag.

A jelentés készítői ugyanakkor kitérnek arra is, hogy a legtöbb oktatási intézményben még nem részei az anyagnak a nyílt forrású alkalmazások. Az oktatásban nem csupán be kellene vezetni a tananyagba ezeket a szoftvereket, hanem ösztözni is kellene a diákokat, hallgatókat, hogy vegyenek részt a nyílt forrású projektekben. Az open source szoftverek bevezetésével kapcsolatos legfőbb problémaként az átállás magas költségeit jelölte meg a tanulmány, amely részben az átképzés szükségességéből is fakad, bár hosszú távon a költség- és egyéb előnyök felülmúlják a migrációs költség okozta hátrányt.

Érdekes meglátás, de a Maastrichti Egyetem szakértői szerint a dolgozók alulértékeltnek érezhetik magukat akkor, ha nyílt forrású (ingyenes) szoftverekkel kell dolgozniuk. Ugyanakkor a tanulmány szerzői megállapítják, hogy az OpenOffice.org minden olyan funkciót képes ellátni, amire egy hivatalban szükség lehet, ráadásul stabilan is működik, így az alkalmazottak produktivitását tekintve méltó párja a zárt forrású kereskedelmi termékeknek, mint amilyen a Microsoft Office.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról