Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 16. 14:43

Joost névre hallgat majd a Kazaa és a Skype alapítóinak internetes tévéje

Joost névre hallgat majd a Kazaa és a Skype alkotóinak internetes videoszolgáltatása, amelyet korábban Venice Project néven emlegettek. Janus Friis és Niklas Zennström azért választotta az amúgy semmit sem jelentő Joost nevet, mert szerintük jól cseng.

[HWSW] Joost névre hallgat majd a Kazaa és a Skype alkotóinak internetes videoszolgáltatása, amelyet korábban Venice Project néven emlegettek. Janus Friis és Niklas Zennström azért választotta az amúgy semmit sem jelentő Joost nevet, mert szerintük jól cseng.

Fredrik de Wahl, a Joost elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat célja olcsó és nagy tömegeket elérő disztribúciós csatornát biztosítani a filmstúdióknak, tévécsatornáknak, vagy bárkinek, aki nagyfelbontású, jó minőségű videókat szeretne terjeszteni. Ehhez a Kazaa és a Skype alapjául is szolgáló peer-to-peer technológiát hívja majd segítségül a Joost. A szolgáltatás egyébként jelenleg bétatesztelők számára elérhető a www.joost.com oldalon.

Kik ők?
Niklas Zennström és Janus Friis közös munkahelyükön, a a TELE2-nél ismerték meg egymást és itt hozták létre első közös vállalkozásukat, a get2net internetszolgáltatót, valamint az everyday.com weboldalt. A sikeres indulás után elhagyták a TELE2-t és együtt kifejlesztették a Kazaa fájlcserélőt, később pedig a szintén peer-to-peer technológián alapuló Skype-ot, amelyet aztán 2005-ben vásárolt fel az eBay.
Friis és Zennström az új vállalkozással azonban nehéz fába vágja a fejszéjét, ugyanis a piacon már számos videomegosztó szolgáltatás működik, köztük olyanok is, amelyek már jelenleg is szerződésben állnak egyes stúdiókkal, tévétársaságokkal vagy egyéb tartalomszolgáltatóval. Ilyen többek között a mindenki által ismert és látogatott Youtube, vagy akár az Apple által üzemeltetett iTunes is. A Joost mögött ráadásul egyelőre nem áll jelentős felhasználói bázis sem, így a vállalat egyelőre nem túl kedvező pozícióból vághat neki a tárgyalásoknak.

A hírek szerint a Joost azonban jelentősen különbözni fog mint a Youtube-tól, mind az iTunes-tól, mind a többi videomegosztó oldaltól, ugyanis a tévézéshez közeli élményt nyújt majd: a műsorok és reklámok lényegében ugyanúgy váltják majd egymást, mint az "igazi" tévében. A felhasználók váltogathatnak a csatornák között, de akár le is hívhatnak műsorokat, előre és hátratekerhetik őket, ebből a szempontból a Joost inkább tekinthető egy P2P-alapú IPTV-szolgáltatásnak, mint videomegosztónak.

Ez lehet a legnagyobb vonzereje a szolgáltatásnak nem csak a stúdiók és tévécsatornák, hanem a hirdetők számára is, amelyektől a Joost bevételt remél. A Joost vezetője, de Wahl szerint a tévés hirdetések lényegesen jobbak az internetes reklámoknál (pl. bannerek) abban a tekintetben, hogy a hirdetők és a nézők körében egyaránt elfogadottak, mindenki érti, hogyan is működnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról