Szerző: Ady Krisztián

2007. január 16. 16:08

Elkészült a PCI Express csatoló 2.0-ás specifikációja

Hamarosan újabb generációs PCI-Expressz bővítőkártyák lephetik el a boltok polcait, a PCI-SIG bejelentette, hogy elkészült a csatolószabvány 2.0-ás specifikációja . A végleges változat elérhetővé tétele viszonylag gyorsan követte a dokumentum 0.9-es verzióját, melyet októberben tett elérhetővé a szervezet.

[HWSW] Hamarosan újabb generációs PCI-Expressz bővítőkártyák lephetik el a boltok polcait, a PCI-SIG bejelentette, hogy elkészült a csatolószabvány 2.0-ás specifikációja. A végleges változat elérhetővé tétele viszonylag gyorsan követte a dokumentum 0.9-es verzióját, melyet októberben tett elérhetővé a szervezet.

A PCI-Express 2.0 specifikációja nem csak az adatátviteli sebességet növeli egy x16-os link esetében 16 gigabájt/s-ra, de számos olyan funkciót is beépítettet a prokotollba, mely nagyobb szabadságot ad az operációs rendszerek számára egy PCI-Express eszköz kezelésében. Az operációs rendszer ezt követően dinamikusan állíthatja a kapcsolat sebességét, illetve arról is "értesítést" kap, amennyiben maga az eszköz állítja ezt a paramétert át. További fejlesztés az Input-Output Virtualization, amely megkönnyíti a virtualizált rendszerekben a PCI Express kivitelű perifériákon -- például hálózati vezérlőkön -- történő "osztozkodást".

Figyelemre méltó újdonság lesz továbbá a PCI Express Cable, amely lehetővé teszi PCI Express eszközök összekapcsolását nem csak alaplapi aljzatokkal, hanem akár 10 méter hosszú rézkábellel is, ezen keresztül irányonként legfeljebb 2,5 gigabit/s sávszélesség érhető el. A megoldás segítsévével létrehozhatók külső bővítődobozok, amelyekhez PCI Express eszközök csatlakoztathatók, ez többek között szervereknél lehet hasznos: egyetlen géphez hálózati kártyák tömkelegét lehet csatolni.


NVIDIA GeForce 8800

A PCI-Express 2.0 specifikációnak megfelelő eszközök, alaplapok természetesen visszamenőleg kompatibilisek lesznek az 1.0 vagy 1.1-es PCIe bővítőkártyákkal is. Az új csatoló előnyeiből természetesen a grafikus kártyák profitálhatnak majd azt követően, ahogy az alaplapi chipkészletek gyártói, illetve maguk az alaplapgyártók is piacra dobták ennek megfelelő termékeiket. A hatalmasra növelt sávszélességet elsősorban a felsőkategóriás, DirectX 10-et is támogató csúcskártyák használhatják majd ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról