Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 16. 12:49

Továbbra is veszteséges az LG.Philips

Közzétette negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit az LG.Philips, a világ második legnagyobb LCD-gyártója sorozatban a harmadik veszteséges negyedévét zárta, ahogy csökkentek az LCD-panelek árai. A vállalatvezetők és elemzők az idei éve elejére az árak további csökkenését várják, ami rányomja majd a bélyegét az LG.Philips teljesítményére is.

[HWSW] Közzétette negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit az LG.Philips, a világ második legnagyobb LCD-gyártója sorozatban a harmadik veszteséges negyedévét zárta, ahogy csökkentek az LCD-panelek árai. A vállalatvezetők és elemzők az idei éve elejére az árak további csökkenését várják, ami rányomja majd a bélyegét az LG.Philips teljesítményére is.

A vállalat konszolidált bevétele negyedéves szinten 3,4 százalékkal 3,065 ezer milliárd wonra emelkedett, beleértve a tengerentúli leányvállalatok eredményeit is. A december 31-én véget ért időszakban a dél-koreai cég 174 milliárd won (186 millió amerikai dollár) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, szemben az egy évvel korábban elért 328 milliárd wonos nyereséggel. Az LCD-piac év végén szokásos erősödése miatt az LG.Philips vesztesége hozzávetőleg fele volt a harmadik negyedévesnek.

Ron Wirahadiraksa pénzügyi vezető bizakodóan nyilatkozott a negyedéves pénzügyi mutatókkal kapcsolatban, amelyeken szerinte már érezhetők azok a költségcsökkentési kezdeményezések, amik 25-30 százalékkal hivatottak mérsékelni az LG.Philips kiadásait. Az idei első negyedévre a szállítások enyhe visszaesésére számít, illetve a panelek árának további csökkenését várja Wirahadiraksa. Elemzők úgy vélik, a panelek ára az első félév során végig nyomott marad, köszönhetően a kereslet pangásának.

Az ünnepi szezont és az végét jellemző keresleti rohamot követően az első negyedévben az árprés várhatóan csak felerősödik majd, ahogyan a gyártók a dollár százmilliókért felhúzott üzemeik termelése helyett az árakat csökkentik majd, igyekezve egymás elől elvenni a piacot. Ebből fakadóan valószínűleg sokat megtakaríthat, aki az idei év elején vásárol új LCD-tévét.

Szakértők szerint az év második felében azonban újra növekedhetnek az LCD-árak, ahogy a notebookok, PC-s monitorok és tévék iránti kereslet szokás szerint felfut, illetve egyre népszerűbbek lesznek a nagyobb, akár 50 hüvelykes átlójú LCD-tévék, piacot hódítva el a plazmáktól. Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy az év végére akár hiány is kialakuljon a nagyméretű LCD-panelekből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról