Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 16. 11:14

A World Wide Web Consortium tagja lett a BME

2007. január 1-jén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem belépett a World Wide Web konzorciumba (W3C). A W3C-t 1994-ben hozták létre, legfontosabb céljai között a webes technológiák fejlesztésének koordinálása, szabványok kidolgozása, valamint az új műszaki megoldások megismertetése és elterjesztése szerepelnek. A szervezet vezetője jelenleg Tim-Berners Lee, a web feltalálója.

[HWSW] 2007. január 1-jén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem belépett a World Wide Web konzorciumba (W3C). A W3C-t 1994-ben hozták létre, legfontosabb céljai között a webes technológiák fejlesztésének koordinálása, szabványok kidolgozása, valamint az új műszaki megoldások megismertetése és elterjesztése szerepelnek. A szervezet vezetője jelenleg Tim-Berners Lee, a web "feltalálója".

A W3C itthon
A World Wide Web Consortiumnak 2002 óta van magyarországi irodája, amely a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetében (SZTAKI) kapott helyett. A SZTAKI már 1995 óta aktív W3C-tag.
A W3C tagjai első kézből, másoknál korábban értesülhetnek a webes technológiákra vonatkozó stratégiai döntésekről, részt vehetnek a döntések előkészítésében és meghozatalában, valamint a webes technológiák, szabványok és szolgáltatások fejlesztésében. A BME az első a hazai egyetemek közül, amely oktatási és kutatás-fejlesztési színvonalának növeléséhez a W3C-tagság nyújtotta lehetőségeket is ki akarja használni, ehhez azonban ténylegesen részt kell vennie a közös munkában: a tagság nem csak jogokat, kötelezettségeket is jelent.

A BME tagságának létrejöttéhez az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, az Elektronikai Technológia Tanszék, a Híradástechnikai Tanszék, a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék, a Számítástudományi és Információelméleti Tanszék, a Szociológia és Kommunikáció Tanszék, valamint a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék járultak hozzá, amelyek a W3C tevékenységében részt kívánnak venni.

Az említett tanszékeken kívül azonban a BME összes szervezeti egysége hozzáférhet azokhoz a tudnivalókhoz, amelyek a W3C tagjait megilletik, sőt be is kapcsolódhatnak a W3C tevékenységébe. Az Egyetem képviselője a W3C Tanácsadói Testületében Hanák Péter.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról