Szerző: Bizó Dániel

2007. január 11. 13:41

Frissítve: Perel a Cisco az iPhone miatt - nem volt megegyezés

[The Wall Street Journal/HWSW] Talán még takarították a termet Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatójának előadását követően, mikor a Cisco Systems beadta keresetét a bíróságon arra hivatkozva, hogy az iPhone mobiltelefon megsértette a vállalat bejegyzett védjegyét. Az Apple vezére hatalmas felhajtás közepette kedden fedte fel a nyilvánosság előtt a cég első, régóta várt mobiltelefonját, melyet óvatosan bár, de az iPhone névvel illetett -- mely név régóta a Cisco tulajdonát képezi.

[The Wall Street Journal/HWSW] Talán még takarították a termet Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatójának előadását követően, mikor a Cisco Systems beadta keresetét a bíróságon arra hivatkozva, hogy az iPhone mobiltelefon megsértette a vállalat bejegyzett védjegyét. Az Apple vezére hatalmas felhajtás közepette kedden fedte fel a nyilvánosság előtt a cég első, régóta várt mobiltelefonját, melyet óvatosan bár, de az iPhone névvel illetett -- mely név régóta a Cisco tulajdonát képezi.

Linksys iPhone

A Cisco, mely a világ legnagyobb hálózati berendezéseket gyártó vállalata, arra kéri a San Franciscó-i kerületi bíróságot, hogy a per lezárulásáig vagy egy esetleges megegyezésig ideiglenes tiltsa meg az Apple számára az iPhone márkanév használatát. A vállalat 2000 óta birtokolja a nevet, melyhez az InfoGear Technology felvásárlásával jutott. Az InfoGear még 1996-ban jegyeztette be az elnevezést. Az iPhone azonban nemcsak egy név: a Cisco a SOHO-piacot (kisvállalatok, otthoni felhasználók) célzó Linksys márkacsalád alatt forgalmaz többféle VoIP-telefont ilyen megnevezéssel, sőt tavaly év végén bővítette is kínálatát.

A Cisco közleménye szerint attól még, hogy egyelőre különböző termékkategóriákról van szó, a technológiai konvergenciára tekintve messze nem zárható ki, hogy a jövőben a vezetékes, VoIP és mobiltelefonok közelítenének egymáshoz, elmosva a határokat. "A mai iPhone nem a holnap iPhone-ja. Az otthoni, mobil-, munkatelefon és a PC konvergenciájában rejlő lehetőségek határtalanok, ezért olyan fontos számunkra, hogy megvédjük a márkánkat" -- közölte Mark Chandler, a Cisco vezető jogtanácsosa és alelnöke.

Linksys iPhone, Skype-VoIP-telefonA Chandler a Wall Street Journal számára elmondta, hogy az Apple számos alkalommal megkereste a Ciscót az iPhone név használatával kapcsolatban, már 2001-től kezdődően. A jogtanácsos elmondása szerint új, intenzív párbeszéd kezdődött a két vállalat között néhány héttel ezelőtt, mely egy megegyezés létrejöttét célozta. Chandler szerint a célt a két vállalat termékeinek határozott megkülönböztetés képezte, de szó esett a termékek lehetséges együttműködéséről is. A megállapodás azonban nem jött létre. Így most "arra kérjük őket mindössze, hogy az engedélyünk nélkül ne használják a márkánkat".

A cikk megjelenését követően derült fény arra, konkrétan m hiúsította meg a két vállalat közötti egyezség léterjöttét. Nem a pénzügyi kondíciók, és nem is esetleg maga a licenc természete. Ellenben a Cisco, saját bevett gyakorlatának megfelelően szerette volna elérni, hogy a két cég termékei akár múködhessenek együtt egymással. Ez azonban láthatóan kényelmetlenül érintette az Apple-t, mely nem a hálózati óriással szemben, nem a szabványokat, a hozzáférhető specifikációkat részesíti előnyben termékeinél, hanem a teljesen védett, kontrollált szellemi tulajdont. A Cisco szerint az Apple Steve Jobs keddi prezentációjával felrúgta a tárgyalásokat. A média által megszólaltatott jogászok gyakorlatilag egybehangó véleménye szerint a Cisco keresete megalapozott, az Apple pedig hatalmas ostobaságot követett el, a termék tömegtermelésének megkezdéséhez közeledve saját magát hozva nehéz helyzetbe.

"Alattomos" próbálkozások

A bíróság számára benyújtott panaszában a Cisco rosszhiszeműséggel is vádolja Apple-t, mely a napokban hagyta el nevéből a Computert, tükrözvén az iPod és az iTunes elsöprő sikeréből fakadó új szerepet. A hálózati óriás azt állítja, hogy Jobs cége "alattomos" lépéseket tett afelé, hogy az Egyesült Államokon kívül megszerezze az iPhone nevet -- és nyilván erre hivatkozva vezetve be azt a világ más részeire is. A dokumentum szerint az Apple tavaly szeptemberben Ausztráliában adott be kérvényt az iPhone név bejegyzésére, míg egy héttel később Trinidad és Tobagóban egy Ocean Telecon Services nevezetű vállalat nyújtott be kísértetiesen hasonló dokumentumokat, ami a Cisco szerint arra utal, hogy a vállalat lépése mögött az Apple áll.

A Cisco azt is közölte a nyilvánossággal, hogy a vállalat még hétfő este, egy nappal Steve Jobs prezentációja előtt elküldte a két cég közötti megegyezést, melyet várakozásaik szerint az Apple aláírt volna, ez azonban nem történt meg. Az Apple szóvivője, Steve Dowling a Cisco pereskedést ostobaságnak titulálta, megjegyezve, hogy számos vállalat használja az iPhone nevet VoIP-termékekkel kapcsolatban, és a márkanév különben is "törékeny", ami arra utalhat, hogy az Apple esetleg megpróbálja érvényteleníttetni azt. "Mi vagyunk az első vállalat, mely valaha használta az iPhone nevet egy mobiltelefonra. Ha a Cisco kérdőre akar vonni minket emiatt, igencsak biztosak vagyunk abban, hogy felül fogunk kerekedni" -- tette hozzá.

Az iPhone ikertestvére?

Az iPhone név körüli bonyodalmak mellett szemfüles emberek nem tudták nem észrevenni, hogy az iPhone kivitelezése kísértetiesen hajaz egy nemrég bemutatott LG készülékre. Az LG KE850 egyelőre még nem kapható, még annyi információ sem férhető hozzá róla, mint az iPhone-nal kapcsolatban, ugyanakkor pár hete nyilvánosságra kerültek róla az első fotók, valamint elnyerte az International Forum Design szervezet Product Design Award for 2007 díját. Hogy van-e a két telefonnak bármilyen szinten köze egymáshoz, vagy mindössze a véletlenek összejátszásáról, és egymástól független fejlesztésekről van szó, egyelőre nem világos.

Apple iPhone vs. LG KE850
Balra az Apple iPhone, jobbra az LG KE850 modellje; forrás: Engadget.com

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról