Szerző: Ady Krisztián

2007. január 10. 16:09

Felvásárolja a Graphisoftot a Nemetschek Csoport

Külföldi kézbe kerül a kevés magyar, tőzsdén jegyzett technológiai cégek egyike: a Graphisoftot a müncheni Nemetschek Csoport vásárolja fel összesen 95 millió euróért. Az akvizíció révén a vállalat globális szereplővé válik, hiszen az Allplan, a Vectorworks és az Archicad világmárkákkal a Nemetschek nemzetközi piacvezető pozícióba kerül az AEC (Architecture - Építészet Engineering - Gépészeti tervezés Construction - Építőipari kivitelezés) szoftvermegoldások területén.

[HWSW] Külföldi kézbe kerül a kevés magyar, tőzsdén jegyzett technológiai cégek egyike: a Graphisoftot a müncheni Nemetschek Csoport vásárolja fel összesen 95 millió euróért. Az akvizíció révén a vállalat globális szereplővé válik, hiszen az Allplan, a Vectorworks és az Archicad világmárkákkal a Nemetschek nemzetközi piacvezető pozícióba kerül az AEC (Architecture - Építészet Engineering - Gépészeti tervezés Construction - Építőipari kivitelezés) szoftvermegoldások területén.

A tranzakció

A tranzakciót megelőzően a társaság alapítói -- Bojár Gábor és társrészvényesei -- a menedzsment tagjaival együttesen a részvények mintegy 54 százalékát birtokolták. A megbeszélések Bojár Gáborral, a Graphisoft alapítójával 2006 őszén kezdődtek Budapesten. Az átvilágítást követően a Nemetschek az egyszerű többség megszerzéséhez szükséges vételi megállapodást kötött, amely december 21-én került bejelentésre.

Az átvilágítás után a Nemetschek részvényenként 9 euróért vásárolta meg az összesen 10,6 millió részvény 54,3 százalékát, majd a vállalat január közepén szintén 9 eurós áron nyilvános vételi ajánlatot tesz a Graphisoft részvényeinek fennmaradó mintegy 45,7 százalékáért. A maximális vételár mintegy 95 millió eurót tesz ki, amelynek egy részét a Nemetschek saját forrásból, egy részét pedig külső források bevonásával finanszírozza.

Graphisoft - Nemetschek

A Graphisoft árbevételének 84 százaléka származik az építészeti megoldásokból, amelyek kiemelkedő nyereséget tesznek lehetővé. A 2006-os üzleti év első 9 hónapjában a vállalat 22 millió euró árbevételt ért el, ami 2005-höz képest 25 százalékos növekedést jelent. Az akvizíciónak köszönhetően kiemelkedően javulnak majd a Nemetschek Csoport üzleti eredményei, ezzel a vállalatcsoport nagy lépést tesz előre a középtávon kitűzött 150 millió euró éves árbevétel elérése felé. Ezen túlmenően a Nemetschek további know-how-ra tesz szert, ugyanis a Graphisoft szakemberei jelentősen hozzájárulnak a Csoport Kutatás-Fejlesztési tevékenységének erősítéséhez -- ennek hatásai ma még nem számszerűsíthetők.

A müncheni székhelyű Nemetschek a világ egyetlen olyan vállalata, amely az épületek létrehozása és hasznosítása során a létesítés és üzemeltetés valamennyi folyamata számára kínál informatikai megoldásokat. A termékskála az épületek és ingatlanok tervezésétől az építésen át a hasznosításig terjed. A Csoport 16 nyelvre lefordított termékeit (a Graphisoft felhasználóival együtt) pillanatnyilag több mint 270 ezer ügyfél használja 142 országban.

A 2006. szeptember 30-ai adatok szerint a Nemetschek Csoport árbevétele 74,8 millió eurót tett ki, ami 7,7 százalékot növekedést jelent az előző évhez képest. A Nemetschek célja az, hogy két sikeres, innovatív és növekedésorientált vállalat az AEC szoftvermegoldások területén függetlenül tevékenykedjen egymás mellett, új termékeket és szolgáltatásokat fejlesszen ki és új ügyfeleket szerezzen. Az egyre összetettebb AEC-projektek nagyon magas követelményeket támasztanak az adatok integrálásával és az egyes részfeladatokkal szemben. A technológiai alapot ehhez a Nemetschek és a Graphisoft által továbbfejlesztett IFC adatcsereformátum képezi.

Továbbra is önállóan

Mind a Nemetschek, mind a Graphisoft megőrzi önálló szervezeti, értékesítési és menedzsmentstruktúráját, és növekedésre törekedve a jövőben is egymástól független projekteken dolgoznak majd világszerte. Az értékesítési hálózatukat külön-külön erősítik meg annak érdekében, hogy valamennyi piacon sikereket érjenek el. Az 1982-ben alapított Graphisoft jelenleg 260 munkatárssal, valamint lojális és független értékesítési hálózattal rendelkezik világszerte. A Graphisoft Magyarországon, Németországban, az USA-ban, Japánban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Finnországban tart fenn saját leányvállalatokat. A vállalat termékeit 82 országban több mint 100 ezer ügyfél használja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról