Szerző: Bizó Dániel

2007. január 9. 15:03

CES: HP tx1000 - vistás tablet PC otthonra

A Las Vegasban megrendezett idei Consumer Electronics Show örömére új tablet PC-t mutatott be a HP, mely három érdekességgel is szolgál. A Pavilion tx1000 kifejezetten otthoni felhasználóknak szánt, Vistát futtató tablet, méghozzá AMD Turion 64 X2 chippel szerelve. Az Egyesült Államokban február végétől forgalmazott modell induló ára 255 ezer forintnak felel meg, így Magyarországra remélhetőleg 300 ezer forint körül eljut.

[HWSW] A Las Vegasban megrendezett idei Consumer Electronics Show örömére új tablet PC-t mutatott be a HP, mely három érdekességgel is szolgál. A Pavilion tx1000 kifejezetten otthoni felhasználóknak szánt, Vistát futtató tablet, méghozzá AMD Turion 64 X2 chippel szerelve. Az Egyesült Államokban február végétől forgalmazott modell induló ára 255 ezer forintnak felel meg, így Magyarországra remélhetőleg 300 ezer forint körül eljut.

A Pavilion tx1000 ún. convertible tablet, vagyis hagyományos notebookként és tablet PC-ként egyaránt alkalmazható azáltal, hogy a kijelző függőleges tengelye mentén 180 fokban elforgatható, és hátával a billentyűzetre ráfektethető. A 12,1 hüvelykes kijelző 1280x800-as szélesvásznú felbontást ad, és nem meglepő módon ún. "fényes" típusú, ami nagy fényerőt, jó képminőséget, ám tükröződő felületet ad -- beltéri multimédiás felhasználáshoz, így film és képek nézéséhez kiváló.

Az otthoni multimédiás felhasználás jegyében a tx1000 teljesértékű gépként is beválhat -- kivéve játékokat, itt nem előre, hanem visszafelé mutat. A modellbe Turion 64 X2 kerül, ami legalább 1,6 gigahertzes órajelet jelent, de a tesztek alapján jellemzően 1,8 gigahertzes chipeket alkalmaz, melyek teljesítménye megfelelő tipikus felhasználásra, így nagyfelbontású HD-videók lejátszására, zene vagy video tömörítésére.

HP Pavilion tx1000 tablet PC

A Vista Home Premium operációs rendszerrel szállított tx1000 egy NVIDIA chipkészletet használt, melyben egy GeForce Go 6150 integrált grafikus chip gondoskodik az Aero Glass felület futtatásáról. A DirectX 9-es chip teljesítménye nem megfelelő új játékok futtatására, de ha 2-3 évvel vagy tovább megyünk vissza időben, máris számos olyan minőségi címet találhatunk, mely kiválóan játszható. A multimédia jegyében a tx1000 nyolcszoros sebességű kétrétegű DVD-írót, S-Video és S/PDIF kimenetet is tartalmaz, nem beszélve a beépített webkameráról, az ötféle formátumot kezelő kártyaolvasóról, továbbá a tesztek kifejezetten dicsérték a beépített Altec Lansing hangszórókat.

A teljes harci díszben (nagykapacitású akkumulátor, optikai meghajtó) némileg nehézkessé váló gép, szemben a többséggel, érintőképernyőt alkalmaz tablet módban, így nem szükséges a hozzá kapott tollat (stylus) használni, akár határozottabb nyomással ujjunkkal is vezérelhetjük a gépet. Ez azonban a használhatóság rovására mehet, mikor íráskor, rajzoláskor a képernyő érzékenysége kevésnek bizonyulhat -- igaz, ez a gép nem is kifejezetten tablet módban való bevitelre készült, mint az üzleti modellek.

Az elegánsan kis formátumú tx1000 1,77-2,27 kilogrammos tömegével nem kifejezetten könnyű, üzemideje várhatóan mindössze 2-3 óra között alakul, azonban tudásához képest rendkívül kedvező áron teljesértékű funkcionalitást ígér a tablet üzemmód nyújtotta kényelem és extravagancia mellett. A természetesen beépített Wi-Fi vezérlőt is tartalmazó modell akár 200 gigabájtos merevlemezzel és 4 gigabájt memóriával is rendelhető lesz, nem beszélve a lemezeket feliratozni képes LightScribe DVD-író opcióról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról