Szerző: Bizó Dániel

2007. január 8. 15:25

A vevők bánatára remek évet zárt a DRAM-ipar, Dél-Korea a király

[The Chosun Ilbo/Digitimes/iSuppli] Az elmúlt években tapasztaltakhoz hasonlóan 2006-ban ismét Dél-Korea volt a világ legnagyobb DRAM-gyártója, köszönhetően két óriás memóriagyártója, a Samsung és a Hynix teljesítményének. A távol-keleti ország az éves világpiaci forgalom nagyjából 46 százalékát szerezte meg és a DRAM egyúttal vezető high-tech exportcikkévé is vált.

[The Chosun Ilbo/Digitimes/iSuppli] Az elmúlt években tapasztaltakhoz hasonlóan 2006-ban ismét Dél-Korea volt a világ legnagyobb DRAM-gyártója, köszönhetően két óriás memóriagyártója, a Samsung és a Hynix teljesítményének. A távol-keleti ország az éves világpiaci forgalom nagyjából 46 százalékát szerezte meg és a DRAM egyúttal vezető high-tech exportcikkévé is vált.

Rendkívüli jó évet zárt a DRAM-ipar

A Dél-Korea Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztériuma által publikált adatok alapján az ország DRAM-exportja 17 milliárd dollárnak felelt meg, miután éves szinten 7 százalékkal bővült, megelőzve a mobiltelefonok által generált, 12 százalékos csökkentést elszenvedő külkereskedelmi bevétel 16,5 milliárd dolláros mutatóját. A BRIC-országokkal (Brazília, Oroszország, India, Kína) fémjelzett fejlődő piacok feltörekvésével a mobiltelefonpiac globális szerkezete egyre inkább az olcsóbb készülékek felé tolódik el, ami nem kedvez az olyan, prémium kategóriára összpontosító koreai gyártóknak, mint a Samsung vagy az LG, ez magyarázza a visszaesést.

Az iSuppli piackutató adatai szerint 2006-ban 33,2 milliárd dollárt tett ki a globális DRAM-piac, ami Dél-Korea részesedését 51,2 százalék körülire tenné, ugyanakkor a különböző forrásból származó adatok mögötti metodikák közötti eltérések miatt ez az arány valószínűleg jelentős pontatlanságot hordoz, és korábbi jelentések alapján inkább 50 százalék alá tehető. A toronymagasan uralkodó Samsung és a második helyért az amerikai Micronnal és a német Qimondával küzdő Hynix fejlettebb, kisebb geomeriájú strukturák kialakítására képes gyártástechnológiák révén élveznek versenyelőnyt, előrébb járva a miniatürizációs lépésekben.

A DRAM-piac egésze is rendkívül erős évet tudhat maga mögött, mind értékben, mind volumenben magas ütemben bővült. Az előző évhez, 2005-höz képest 34 százalékkal nagyobb forgalmat, és 52 százalékkal magasabb volument mutatott (256 megabites chip kapacitására normalizált alapon), szintén az iSuppli adatai alapján.

Ezek alapján a DRAM-gyártók rendkívül jó, régóta nem látott évet zártak 2006-ban. Ennek okai között szerepel, hogy az mp3-lejátszókban, mobiltelefonokban, digitális fényképezőgépekben és más adatkártyákon alkalmazott flash (NAND) memóriák iránti erőteljes kereslet, és a rajtuk realizálható magasabb haszon következtében a DRAM-gyártók képesek voltak kapacitásaikat máshova csoportosítani, megmentve őket a túltermelés jelentett drasztikus árháborútól -- a félvezetőgyárakat a beléjük ölt dollár százmilliók és milliárdok valamint a rugalmatlan költségstruktúra miatt szinte bármi áron meg kell tölteni, akár veszteséges termelés árán is.

A másik magyarázat, hogy a kevésbé telített piaccal rendelkező, és magasabb átlagos eladási árral rendelkező DRAM-oknál is jelentős növekedési területet találtak, gondoljunk például a különféle videokonzolokban alkalmazott GDDR, XDR és Rambus memóriákra, így ez is egészséges működést, és átcsoportosított kapacitásokat jelentett.

Gyülekeznek a felhők, mosolyoghatnak a vevők

A közeljövő azonban messze nem ennyire rózsás. A NAND-memóriák iránti kereslet bővülése várhatóan lelassul, vélik az iSupplinál, a terület túlzsúfolttá válik, ami ismét nyomás alá helyezi a gyártókat mindkét memóriatípus területén, és a cég szerint az átcsoportosítás kevésbé lesz jellemző. Ezt tetézi, hogy az elkövetkezendő időszakban hét 300 milliméteres memóriagyár kezdi meg a termelés felfuttatását, hatalmas extra kapacitást építve ki az iparban. A lendület kifulladása, a túlzott kapacitások és a brutálisan árvezérelt piac együttesen nem túl kecsegtetőek a gyártók számára.

A következmények nem is maradnak el: a piackutató szerint 2007-ben miközben a normalizált volumen 62, addig az árbevétel 11-12 százalékkal (37 milliárd dollárra) fog csak emelkedni -- vagyis a (normalizált) átlagos eladási ár körülbelül 31 százalékos csökkenést mutat. Ez a tendencia 2008-ban lényegében tovább folytatódik, míg 2009-ben 9,2 százalékos visszaesést vár az iSuppli, a volumen változatlan lendülete mellett.

A korrekciót követően a gyártók újra növekedési pályára állhatnak 2010-ben. Ami persze rossz a gyártóknak, az rövidtávon mindenképpen a vásárlók hasznára válik. Az elkövetkező években tehát a megszokott ütemű áresésére számíthatunk, ha az iSuppli számításai bejönnek, szemben a 2006-ban tapasztalt szokatlanul makacs memóriaárakkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról