Szerző: Ady Krisztián

2007. január 5. 10:39

A Vista startjára várnak a hibrid merevlemezek bejelentésével a gyártók

[Clubic.com] A legnagyobb merevlemezgyártók, így a Seagate, a Hitachi, a Toshiba és a Samsung szövetségbe tömörülnek, hogy ezzel is elősegítsék a merevlemezek következő generációjának, az úgynevezett hibrid merevlemezek térnyerését. A Hybrid Storage Alliance célja az új termékek promotálása, előnyeinek bemutatása lesz.

[Clubic.com] A legnagyobb merevlemezgyártók, így a Seagate, a Hitachi, a Toshiba és a Samsung szövetségbe tömörülnek, hogy ezzel is elősegítsék a merevlemezek következő generációjának, az úgynevezett hibrid merevlemezek térnyerését. A "Hybrid Storage Alliance" célja az új termékek promotálása, előnyeinek bemutatása lesz.

A világ legnagyobb merevlemezgyártója, a Seagate nemrég napvilágra került tervei szerint márciusban kezdődnek meg a vállalat hibrid merevlemezeinek sorozatgyártása, melyek saját flashmemóriával is rendelkeznek majd. Ezekbe az elsősorban noteszgépekbe, hordozható eszközökbe szánt, 2,5 hüvelykes méretű merevlemezekbe elsőként 256 megabájtnyi saját memóriát építenek a hagyományos, 8 vagy 16 megabájtnyi gyorsítótár mellé, de később a hibrid háttértárolókból 512 megabájtos és 1 gigabájtos változatok is várhatók.

A flashmemóriával ellátott merevlemezek extra memóriáját a január végétől már szélesebb körben is elérhető Windows Vista lesz képes maradéktalanul kihasználni, az úgynevezett ReadyDrive funkción keresztül. A beépített memória lehetővé teszi, hogy a merevlemez motorja akár hosszabb időre is leálljon és így rengeteg energiát spóroljon. Például egy táblázat, vagy szöveg szerkesztése közben nem kell pörögnie a merevlemezeknek, mivel az állomány módosításait a flashmemória is könnyedén eltárolhatja, majd később az a merevlemezre másolódhat. Mivel a memória nem felejt, ezért áramkimaradás esetén sincs adatvesztés.

Seagate merevlemez flashmemóriával

A merevlemezekbe épített memória akár 20 százalékkal is csökkentheti a noteszgép elindítási idejét, az operációs rendszer betöltődésének idejét is, hiszen sokkal gyorsabban olvashatók vissza belőle a kisebb állományok, mint a merevlemezen jellemzően szétszórtan található adatok. Az 5-15 százalékos energiaspórolásnak köszönhetően egy mai átlagos noteszgép üzemideje akár fél órával, a negyedével is megnövekedhet.

Ezek a merevlemezek félúton helyezkednek el a hagyományos, illetve a tisztán flashmemóriákból épített háttértárak között, kombinálva a két technológia legfontosabb előnyeit: a flashmemória villámgyors véletlen elérési idejét és a merevlemezek hatalmas kapacitását. A gyártók jelentős része már készen áll a hibrid merevlemezek piacra vezetésére, egyedül az azt támogató operációs rendszer, a Windows Vista megjelenésére várnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról