Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 4. 11:10

Az IronPort felvásárlásával hálózatbiztonsági területen erősít a Cisco

A Cisco Systems bejelentette hogy 830 millió dollár készpénzért és részvényért felvásárolja a hálózati biztonsággal foglalkozó IronPort Systems vállalatot. A cél nyilvánvalóan az, hogy a Cisco a lehető legteljesebb hálózati termékportfolióval rendelkezzen, amely ma már nem nélkülözheti a biztonsági megoldásokat sem. A hálózati eszközeiről ismert cég e stratégia jegyében az az utóbbi időben számos felvásárlást hajtott végre biztonsági területen, többek között a Riverhead Networksöt, a Protego Networksöt és a Perfigót vették meg.

[HWSW] A Cisco Systems bejelentette hogy 830 millió dollár készpénzért és részvényért felvásárolja a hálózati biztonsággal foglalkozó IronPort Systems vállalatot. A cél nyilvánvalóan az, hogy a Cisco a lehető legteljesebb hálózati termékportfolióval rendelkezzen, amely ma már nem nélkülözheti a biztonsági megoldásokat sem. A hálózati eszközeiről ismert cég e stratégia jegyében az az utóbbi időben számos felvásárlást hajtott végre biztonsági területen, többek között a Riverhead Networksöt, a Protego Networksöt és a Perfigót vették meg.

A magánkézben levő kaliforniai IronPort az e-mail és webforgalom figyelésére, elemzésére és védelmére szolgáló készülékeket fejleszt. A vállalatot 2000-ben alapította Scott Weiss, aki korábban a Microsoftnál dolgozott. Weiss azokra a fenyegetésekre kereste a választ, amelyekkel nap mint nap szembesült a Hotmailnél. Az IronPort rendszerei ún. "reputation filter" technológiával működnek, amely az e-mail küldőjének korábbi leveleit is figyelembe véve blokkolja vagy engedi át az e-maileket.

A Cisco több mint három éve az IronPort ügyfele és egyben partnere, a felvásárlásról szóló tárgyalások mintegy fél éve kezdődtek a két cég között. Az akvizíció várhatóan a Cisco harmadik pénzügyi negyedévében zárul le, ami a február és április közötti időszakra esik. A felvásárlás után az IronPort a Cisco önálló részlegeként működik tovább, főhadiszállása változatlanul a kaliforniai San Brunóban marad, Weiss marad a vezető és jelentős elbocsátások sem várhatók. Az IronPort megvásárlása a Cisco történetének ötödik legnagyobb akvizíciója.

Weiss szerint a spamek, vírusok, kémprogramok és egyéb kártevők elleni védekezés kulcsa, hogy teljes megoldást kell kínálni, nem csak szimplán egy szoftvert vagy egy hardvert, ugyanis a kéretlen reklámokat és kártevőket ontó támadók rendkívül gyorsan változtatják stratégiájukat hogy megkerüljék a védelmeket, így a védekezők részéről is gyors reagálásra van szükség. Az IronPort ügyfelei előfizetéses szolgáltatásként vehetik igénybe a készülékeket, amelyekhez rendszeresek a szoftverfrissítések.

Richard Palmer, a Cisco Security Technology Group vezetője szerint ez az elgondolás rendkívül újszerű és vonzó és a Cisco később akár más termékei esetében is bevezetheti az előfizetéses konstrukcióban történő értékesítést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról