Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 3. 09:42

Felszámolják a BenQ Mobile-t

Végnapjait éli a BenQ Mobile, miután az értékesítésére szolgáló erőfeszítések egytől egyig kudarcot vallottak és nem akadt kérő a masszívan veszteséges tajvani-német mobiltelefon-gyártóra. A német törvények szerint a csődhelyzet bejelentését követően legkésőbb három hónappal meg kell kezdeni a felszámolást és egyelőre úgy tűnik, egyetlen vállalat sem érdeklődik a BenQ Mobile iránt.

[HWSW] Végnapjait éli a BenQ Mobile, miután az értékesítésére szolgáló erőfeszítések egytől egyig kudarcot vallottak és nem akadt kérő a masszívan veszteséges tajvani-német mobiltelefon-gyártóra. A német törvények szerint a csődhelyzet bejelentését követően legkésőbb három hónappal meg kell kezdeni a felszámolást és egyelőre úgy tűnik, egyetlen vállalat sem érdeklődik a BenQ Mobile iránt.

Az utolsó vergődés

Amint arról beszámoltunk, a BenQ tavaly szeptemberben jelentette be, hogy nem tudja és kívánja tovább finanszírozni a Siemenstől megvett, veszteséges mobiltelefon-gyártó leányvállatát. A tajvani BenQ szerint a leányvállalat eredményei jócskán elmaradtak a várttól mind a bevételek, mind a piaci részesedés alakulását tekintve, az idei harmadik negyedévben a BenQ mindössze 6,1 millió készüléket adott el, ami 2,4 százalékos piaci részesedés bebiztosítására volt elég. A mobilgyártó részleg veszteségei miatt októberben a BenQ történetének egyik legrosszabb negyedévéről adott számot.

A Siemens sokáig hezitált hatalmas veszteségeket termelő mobiltelefonos részlegének értékesítése kapcsán, melyre sokáig nem sikerült vevőt találni. Végül 2005 szeptemberben zárult le a két vállalat közötti tranzakció, a Siemens 250 millió eurót fizetett a BenQ-nak és 50 millió euró értékű BenQ részvényt is vásárolt, hogy a tajvani cég átvegye a mobiltelefon-üzletágat. Az ügylet további pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A BenQ prémium kivitelű készülékekkel próbált szerencsét a piacon, ennek érdekében mindent bevetett: igényes anyagválasztás (a csúcskategóriás EF81 esetében például műanyag helyett magnéziumötvözet, rozsdamentes acél, eloxált alumínium és keményített ásványüveg), letisztult formák, vékony kialakítás jellemezte a BenQ égisze alatt készült telefonokat, azonban ezek annyira későn kerültek piacra, hogy nem tudták megfordítani a BenQ Mobile szerencséjét.

Kérem a következőt!

A tavalyi harmadik negyedévben az öt vezető mobilgyártó (Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, LG) már a teljes piac 83 százalékát tartottaa kézben, a második negyedévben ez még csak 79,9 százalék volt. Elemzők szerint az egyre inkább koncentrálódó mobiltelefon-piacnak hamarosan újabb áldozatai lesznek, piaci szakértők úgy vélik, a csődbe jutott BenQ Mobile után a Sagem lehet a következő, de valószínű hogy a Sanyo és az NEC mobilgyártó részlege is hamarosan eltűnik a színről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról