Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 2. 13:44

Öt év múlva a cégek fele futtat üzleti kritikus alkalmazásokat Linuxon

Öt év múlva a nagyvállalatok fele futtat majd üzleti kritikus alkalmazásokat Linuxon -- derül ki egy felsővezetők megkérdezésével készült felmérésből, amelyet a Saugatuck Research publikált.

[HWSW] Öt év múlva a nagyvállalatok fele futtat majd üzleti kritikus alkalmazásokat Linuxon -- derül ki egy felsővezetők megkérdezésével készült felmérésből, amelyet a Saugatuck Research publikált.

A világszerte 133 nagyvállalat üzleti és informatikai döntéshozóinak álláspontját tartalmazó kutatásból kiderül, hogy idén a nagyvállalatoknak még csak 18 százaléka alkalmaz majd üzleti kritikus környezetben Linuxot, innentől kezdve azonban villámgyors -- évi átlagban 40 százalékos -- növekedés várható, 2009 és 2011 között pedig még gyorsabb, akár 80 százalékos is, ahogy az elkezdett projektek befejeződnek és éles üzemben is elindulnak a linuxos üzleti kritikus rendszerek.

A kutatás szerzői rámutatnak, hogy a nagyvállalati Linux ma már valóságos jelenség és egyre inkább számolni kell a nyílt forrású operációs rendszerrel üzleti kritikus környezetben is, ezt jól mutatják az olyan bejelentések, mint a Microsoft-Novell megállapodás, vagy az Oracle bejelentése, amely értelmében saját maga nyújt támogatást a Red Hat Linuxhoz.

Üzleti kritikus alkalmazások Linuxon

A szoftvert szolgáltatásként értékesítő és alkalmazás-hoszting cégek is profitálnak a Linuxból, amelynek segítségével csökkenthetik üzemeltetési költségeiket. A kutatás egyik válaszadója közel 70 százalékos megtakarítást ért el a Linux bevezetésével, amelyet egyfelől a szoftverlicencen, másrészt a fenntartáson realizált, emellett a Linux nyitottságának köszönhetően könnyebben és olcsóbban bővítette rendszerét.

A Saugatuck Research elemzáse ugyanakkor kitér arra is, hogy a Linux sem rövid távon, sem a belátható jövőben nem váltja fel a cégeknél jó ideje szolgálatot teljesítő "legacy" operációs rendszereket (pl. UNIX-ok, z/OS), amelyek még évtizedekig a gyártók fejőstehenei maradhatnak. Ezt a Gartner által ősszel közzétett elemzés is megerősíti, amely szerint a Linux legkorábban a következő évtized közepe felé előzheti meg piaci forgalom szempontjából a különféle UNIX-verziókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról