Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 22. 11:41

Távozik a Novelltől Jeremy Allison, a Samba vezető fejlesztője

Elhagyja a Novellt Jeremy Allison, a Samba-projekt egyik vezetője, aki a Microsofttal kötött, sok vitát kiváltó megállapodás miatt került összetűzésbe munkaadójával. Ismerősei szerint egyáltalán nem meglepő hogy a fejlesztő kilépett a Novelltől, új munkaadója a Google lesz, ahol Allison továbbra is a Sambán fog dolgozni.

[HWSW] Elhagyja a Novellt Jeremy Allison, a Samba-projekt egyik vezetője, aki a Microsofttal kötött, sok vitát kiváltó megállapodás miatt került összetűzésbe munkaadójával. Ismerősei szerint egyáltalán nem meglepő hogy a fejlesztő kilépett a Novelltől, új munkaadója a Google lesz, ahol Allison továbbra is a Sambán fog dolgozni.

Nem sérti a GPL-t betű szerint, de szellemiségében igen

A linuxos fájlszerverek és Windowsos kliensek összekapcsolódását lehetővé tevő Samba fejlesztője úgy véli, a Novell-Microsoft paktum hosszú távon árt a Novellnek: a megállapodás ugyan betű szerint nem sérti a GPLv2 licencet, de sérti annak szellemiségét, amely arra épül hogy a szoftver összes felhasználója egyenlő bánásmódban részesüljön. Amint arról beszámoltunk, a szerződés garantálja a SUSE Linux felhasználói számára, hogy a Microsoft nem pereli be őket szabadalombitorlásért. A nyílt forrású közösség szószólói szerint az egyezség burkoltan azt takarja, hogy más Linux-disztribútorok termékei Microsoft-szabadalmakat sértenek vagy sérthetnek, a felhasználóik pedig perelhetők.

A GPL licenc következő, v3 változatát azonban már biztosan sérteni fogja a Novell és a Microsoft között létrejött megállapodás, legalábbis a GPLv3 tervezete alapján. Richard Stallman, a Free Software Foundation alapítója és vezetője világosan kifejtette, hogy a GPLv3 licencet úgy alakítják majd, hogy a Microsoft-Novell megállapodás, illetve bármilyen hasonló egyezség a licencszerződésbe ütközzön. Több más jelentős nyílt forrású projekt mellett a Samba fejlesztői is jelezték, hogy a GPLv3 megjelenésekor a szoftverüket az új licencfeltételek mellett teszik majd közzé.

Lábon lőtte magát a Novell

A Microsoft és a Novell megbízásából végzett kutatás szerint az ügyfelek pozitívan fogadták a megállapodást, a nyílt forrású közösség egy emberként háborodott fel rajta. A Novell így végeredményben azokat az embereket haragította magára, akik létrehozzák azt a terméket, amelyet a Novell végül SUSE Linux néven értékesít. Egyes vélekedések szerint ahogy a Linux-disztribúciók magját adó nyílt forrású szoftverek (pl. Samba, GCC) átveszik majd a GPLv3 licencet, azokat a Novellnek -- a Microsofttal kötött egyezség miatt -- egyszerűen ki kell majd hagynia a SUSE Linuxból, így végeredményben csak egy lecsupaszított Linuxot tud kínálni, ami egyáltalán nem lesz vonzó az ügyfelek számára.

"A SUSE Linux technikailag az egyik legfejlettebb Linux-disztribúció és nagyob büszke vagyok arra, hogy tagja lehettem a csapatnak, amely létrehozta. Nagyszerű volt a Novellnél dolgozni és sokan hiányozni fognak azok közül, akikkel itt együtt dolgoztam" -- írja felmondólevelében Allison, amelyet a Groklaw hozott nyilvánosságra. "Nagyon nehéz döntés volt, de úgy érzem, nincs más választásom" --- írja Allison felmondólevelében, amelyet a Groklaw hozott nyilvánosságra. A szakember szerint a Novell és a Microsoft között létrejött szabadalmi egyezség megrontotta a Novell kapcsolatát a nyílt forrású közösséggel és amíg ez a megállapodás érvényben marad, a Novell semmit sem tud tenni ennek megváltoztatására. "Amíg a szabadalmi szerződés él, kitaszítottak maradunk."

Bruce Lowery, a Novell szóvivője nem kommentálta Allison távozásának hírét, csupán annyit mondott, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett a Samba fejlesztése iránt és jelenleg is foglalkoztatja a szoftvert fejlesztő csapat 2 tagját. "A Samba kulcsfontosságú komponense a SUSE Linux Enterprise platformnak" -- mondta Lowery.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról