Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 19. 09:26

Ötödével nőtt az Oracle nyeresége, de a befektetők elégedetlenek

Az üzleti szoftverek sikerének köszönhetően több mint ötödével növekedett az Oracle negyedéves nyeresége. Az előző két negyedévben az Oracle eredményei meghaladták az elemzői várakozásokat, most csak megfeleltek azoknak, ezért a cég részvényeinek árfolyama a bejelentést követően enyhén csökkent.

[HWSW] Az üzleti szoftverek sikerének köszönhetően több mint ötödével növekedett az Oracle negyedéves nyeresége. Az előző két negyedévben az Oracle eredményei meghaladták az elemzői várakozásokat, most "csak" megfeleltek azoknak, ezért a cég részvényeinek árfolyama a bejelentést követően enyhén csökkent.

Az Oracle a november 30-án zárult második pénzügyi negyedévben 4,2 milliárd dolláros bevételt és 967 millió dolláros nettó nyereséget könyvelhetett el, a forgalom 26 százalékkal, a profit pedig 21 százalékkal nőtt egy év alatt. Egyszeri tételek nélkül az Oracle részvényenként 22 centes nyereséget ért el, ami éppen megfelelt a Reuters Estimates által megkérdezett elemzők előrejelzésének. A jelenlegi negyedévben az Oracle a bevétel 23-25 százalékos, a nyereség 24-29 százalékos növekedését várja.

Elemzők aggasztónak találták, hogy az adatbázisok és köztesszoftverek licenceladásai az előző negyedévben elkönyvelt 15 helyett most csupán 9 százalékkal növekedtek éves szinten, összesen 867 millió dollárt érve el. Az üzleti alkalmazások forgalma eközben 28 százalékkal 340 millió dollárra emelkedett, a megelőző negyedévben a növekedés még 80 százalékos volt. Larry Ellison elnök-vezérigazgató szerint a jövőben az üzleti alkalmazások terjedése fogja húzni az adatbázisok és köztesszoftverek forgalmát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról