Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 13. 12:45

Alulinformatizáltak az építőipari vállalatok

Építőipari beruházó, generálkivitelező és a holding formában működő cégek számára fejlesztett ki megoldást a rEVOLUTION, amely alkalmas az e cégtípusoknál a hagyományos vállalatirányítási igényeken kívül megjelenő likviditáskezelési és kontrolling feladatok ellátására is.

[HWSW] Építőipari beruházó, generálkivitelező és a holding formában működő cégek számára fejlesztett ki megoldást a rEVOLUTION, amely alkalmas az e cégtípusoknál a hagyományos vállalatirányítási igényeken kívül megjelenő likviditáskezelési és kontrolling feladatok ellátására is.

A vállalat tavaly nem reprezentatív felmérést készített mintegy 160, egymilliárd forintos forgalmat meghaladó építőipari cég körében, amelyből kiderült hogy a cégek 28 százaléka semmilyen vállalatirányítási rendszerrel nem rendelkezik, ugyancsak 28 százalékuk valamilyen saját fejlesztésű programot vagy rendszert használ, és mindössze 44 százalék rendelkezik valamilyen professzionális gyártótól származó integrált rendszerrel -- ezek fele azonban még DOS-alapú megoldás.

A Bell Research hasonló időszakban készült felmérése szerint Magyarországon az 50-249 fős középvállalatok körében az üzleti alkalmazások elterjedtsége 94 százalékos, ez alapján kijelenthető, hogy az építőipar informatizáltsága mélyen átlag alatti. A rEVOLUTION szerint ennek oka, hogy a napjainkban használt ERP-rendszerek nem kezelik azokat a problémákat, amelyekkel az építőipari beruházó, generálkivitelező és a holding formában működő cégek nap mint nap szembenéznek.

Az elerjedt vállalatirányítási rendszerek nem képesek például több nagyértékű, hosszú távú projekt párhuzamos kezelésére, nem jelzik előre a likviditási nehézségeket, nincsenek felkészítve nagy értékű hitelek kezelésére, valamint -- holdingvállalatok esetén -- nem alkalmasak a különböző működési területek, projektcégek tevékenységének, pénzügyi műveleteinek összehangolása és speciális pénzügyi műveletek kezelésére -- állítja a rEVOLUTION.

A vállalat ezért a Microsoft Dynamics NAV-hoz fejlesztett ki olyan modulokat (likviditástervezés és kontrolling, likviditáselemzés, szerződéskezelés), amelyek megoldást nyújtanak a fenti problémákra. A megvalósítás során a rEVOLUTION fejlesztői létrehozták a "vállalatközi tér" fogalmát, amelybe kihelyezhetőek például egy cégcsoport összes vállalata számára fontos közös adatok, funkciók. Ezek révén biztosítható az elemzések egységessége, a konszolidációs és nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, a tervezési és likviditási rendszer pontossága.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról