Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 13. 11:22

Újra olvasható magyarul Neumann János utolsó munkája

A NetAcademia gondozásában újra megjelent Neumann János utolsó, hatalmas vitát kiváltó műve, a Számítógép és az agy, amely a mesterséges és természetes intelligencia működését hasonlítja össze.

[HWSW] A NetAcademia gondozásában újra megjelent Neumann János utolsó, hatalmas vitát kiváltó műve, a Számítógép és az agy, amely a "mesterséges" és "természetes" intelligencia működését hasonlítja össze.

1955 elején az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legkiválóbb akadémiai előadássorozata, a Yale Egyetem védnöksége alatt működő Silliman Lectures képviselői a magyar matematikust is felkérték egy kéthetes szimpózium megtartására. Mivel Eisenhower elnök éppen akkor nevezte ki őt az Atomenergia Bizottság egyik tagjává, Neumann János kérésére a tervezett előadássorozatot egyetlen hétre rövidítették.

A tudós több hónapon keresztül készült az előadássorozatra, azonban betegsége és halála miatt végül sosem tudta megtartani, a kéziratokat a Yale Egyetem azonban nyomda alá rendezte, majd saját védnöksége alatt publikálta. A mű a 60-as és 70-es években korlátozott példányszámban már megjelent magyarul, a kiadás jogát a NetAcademia most közvetlenül a Yale Egyetemtől kapta meg. A könyv hamarosan kapható lesz a könyvesboltokban, illetve megrendelhető a NetAcademia weboldalán.

"Neumann János nem csak a számítógép atyja, de a XX. század egyik legnagyobb gondolkodója is volt. Az emberi elme számításokkal kapcsolatos működését a modern számításelmélettel, az adott korszak számítógépes ismereteivel, valamint a tapasztalati agykutatás eredményeivel összehasonlító műve ma is aktuális kérdéseket feszeget" -- emelte ki Fóti Marcell, a könyvet kiadó NetAcademia Oktatóközpont vezetője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról