Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 11. 12:00

A fejlesztők egyre jobban kedvelik a nyílt forrású szoftvereket

Egy jelentés szerint az ázsiai szoftverfejlesztőknek már több mint 70 százaléka használ nyílt forrású megoldásokat. Az Evans Data Corporation által nyilvánosságra hozott adatok alapján három év alatt 40 százalékkal nőtt a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztők száma. Az elemzőcég 396 kínai, indiai, japán, ausztrál és új-zélandi fejlesztőmérnök megkérdezésével.

[HWSW] Egy jelentés szerint az ázsiai szoftverfejlesztőknek már több mint 70 százaléka használ nyílt forrású megoldásokat. Az Evans Data Corporation által nyilvánosságra hozott adatok alapján három év alatt 40 százalékkal nőtt a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztők száma. Az elemzőcég 396 kínai, indiai, japán, ausztrál és új-zélandi fejlesztőmérnök megkérdezésével.

A válaszadók 70 százaléka állította, hogy munkája során igénybe vett nyílt forrású szoftvereket, akár a fejlesztési munkához, akár a kész termékbe építve. 2003-ban egy hasonló felmérésben még csak a megkérdezettek 50 százaléka állította ugyanezt. Az Evans adatai szerint az XML is látványosan teret nyer Ázsiában, a megkérdezett fejlesztők fele állította, hogy használja vagy a közeljövőben használni fogja a nyitott adatleíró-nyelvet.

"A fejlesztőknek nehéz dolga volt, mielőtt a nyílt forrású szoftverek elterjedtek volna, egyszerűen azért, mert nyílt forrás esetén a fejlesztő láthatja a kód minden sorát, tudhatja, hogy az alkalmazás hogy működik és hogyan módosítható. Ez sokkal kézenfekvőbb mint egy zárt, fekete dobozként működő szoftverrel dolgozni" -- írja az Evans.

"A nyílt forrású szoftverek esetében a fejlesztők maguk nézhetnek meg, hogy egy programozó korábban hogyan oldott meg egy olyan problémát, amely ma nekik okoz gondot. Nem vagy biztos benne, hogy működik az adatbázis-konnektor? Csak nézz meg pár példát, vagy akár használd azokat a saját programodban" -- áll az Evans jelentésében.

A nyugati technológiától való függőség csökkentése vagy éppen teljes megszüntetése érdekében számos ázsiai országban jöttek létre kezdeményezések a nyílt forrású fejlesztések támogatására, illetve nyílt forrású megoldások bevezetésére. A Linux különösen népszerű Ázsiában a hardverfejlesztők körében, mivel egy bevált, kiforrott megoldást biztosít alacsony áron -- vagy éppen ingyen. A jövőben egyre több olyan készülék -- akár DVD-lejátszó, akár mobiltelefon -- várható az ázsiai gyártóktól, amely Linuxra épül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról