Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 5. 15:02

Távozik a Magyar Telekom éléről Straub Elek

Távozik a Magyar Telekom éléről Straub Elek elnök-vezérigazgató, akinek a vállalat montenegrói és macedóniai terjeszkedését követő gyanús szerződéskötések miatt kellett ilyen dicstelenül elhagynia azt a céget, amelyet tizenegy éve vezetett. Az igazgatóság ma megtartott ülésén december 6-i hatállyal Christopher Mattheisent -- a vezetékes szolgáltatásokért felelős üzletág korábbi vezetőjét -- nevezte ki a elnök-vezérigazgatóvá.

[HWSW] Távozik a Magyar Telekom éléről Straub Elek elnök-vezérigazgató, akinek a vállalat montenegrói és macedóniai terjeszkedését követő gyanús szerződéskötések miatt kellett ilyen dicstelenül elhagynia azt a céget, amelyet tizenegy éve vezetett. Az igazgatóság ma megtartott ülésén december 6-i hatállyal Christopher Mattheisent -- a vezetékes szolgáltatásokért felelős üzletág korábbi vezetőjét -- nevezte ki a elnök-vezérigazgatóvá.

Magyarország egyik legnagyobb vállalata hosszú késlekedés és többszöri halasztás után a mai napon zárta le tavalyi mérlegét és éves jelentését. A Magyar Telekom könyvvizsgálója, a PriceWaterhouseCoopers az év elején indított vizsgálatot a Magyar Telekom tulajdonában levő Telekom Montenegrónál, ahol mintegy 700 millió forint értékű gyanús marketing-szerződésekre bukkantak. Lapértesülések szerint az összeg ciprusi offshore cégekhez kerülhetett.

Straub Elek
Straub Elek
Később a PwC további gyanús szerződésekre bukkant, a vizsgálatokra költött összegek is szépen duzzadtak, egyes számítások szerint meghaladták a 3 milliárd forintot is. Időközben távoznia kellett a Magyar Telekomtól Balogh András külföldi akvizíciókért felelős stratégiai igazgatónak és helyettesének, Morvai Tamásnak. A könyvvizsgáló cég később feltárta, hogy a Magyar Telekom tulajdonában levő macedóniai Maktel is kötött szerződéseket egy ciprusi offshore céggel.

A vállalat igazgatósága megtárgyalta a Magyar Telekom magyar számviteli szabályok szerinti és a Magyar Telekom Csoport IFRS szerint készült 2005. évi gazdálkodásáról szóló éves beszámolóját és azt elfogadásra javasolja a közgyűlésnek. Az igazgatóság arra számít, hogy a könyvvizsgáló a könyvek záradék nélküli lezárását a közgyűlésen támogatni fogja, így kimondható: megoldódott az egyik legnagyobb hazai vállalat működését hónapok óta beárnyékoló probléma.

"Szeretném, ha következő években kizárólag a cégcsoport gyarapításával foglalkozhatna a tulajdonos és a menedzsment, nem pedig az alig több mint egy év múlva lejáró szerződésem miatt elkerülhetetlen további változásokkal. Ezért hoztam meg döntésemet" -- mondta távozása kapcsán Straub Elek, aki 1995-ben az IBM-től érkezett a Magyar Telekom (akkori nevén Matáv) elnök-vezérigazgatói székébe, majd 1996-ban a Magyar Telekom Csoportnak (akkoriban Matáv Csoportnak) az elnökévé nevezték ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról