Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 5. 11:46

A Microsoft válaszai az Adobe professzionális grafikus szoftvereire

A Microsoft tegnap kiadta a webdesignereknek, grafikusoknak szánt Expression termékcsalád első tagját, az Expression Webet, amely weboldalak tervezésére alkalmas. A FrontPage felhasználói 99 dollárért frissíthetnek az Expression Webre, a szoftver teljes ára 299 dollár, de egy 60 napos próbaváltozat ingyen elérhető a Microsoft weboldalán.

[HWSW] A Microsoft tegnap kiadta a webdesignereknek, grafikusoknak szánt Expression termékcsalád első tagját, az Expression Webet, amely weboldalak tervezésére alkalmas. A FrontPage felhasználói 99 dollárért frissíthetnek az Expression Webre, a szoftver teljes ára 299 dollár, de egy 60 napos próbaváltozat ingyen elérhető a Microsoft weboldalán.

Web, Blend, Design, Media

A szoftveróriás emellett kiadta az Expression Blend első nyilvános bétáját, illetve az Expression Design grafikus tervezőeszköz CTP (community technology preview) tesztváltozatát. Az Expression Blend (korábbi kódnevén Sparkle) egy XAML-tervező (eXtensible Application Markup Language) eszköz, amivel a designerek a programozók kihagyásával készíthetik majd el új generációs felhasználói felületeiket és interaktív alkotásaikat. A Blend lényegében a Microsoft válasza a Macromedia Flash-re, míg az Expression Design egy professzionális felhasználóknak szánt vektoros rajzprogram, amely az Adobe Illustrator vetélytársa lehet.

WPF/E
A Microsoft kiadta a Windows Presentation Foundation/Everywhere technológiai előzetesét. A WPF/E egy többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. Az Adobe Flash playerhez hasonló szoftver végleges változatát 2007 elejére ígérik.
A Web, a Blend, valamint a Design az Expression Media médiakönytár-alkalmazással együtt alkotja az Expression Studiót, amely az Adobe és Macromedia grafikus tervezőalkalmazásainak felhasználóit veszi célba. A Expression Studio a vetélytárs termékeknél alacsonyabb árára, valamint a Visual Studio széleskörű elterjedtségére épít. A redmondi cég szerint az Expression Studio használata leegyszerűsíti a grafikusok, designerek, valamint a szoftverfejlesztők közötti együttműködést, ami lerövidíti és olcsóbbá teszi a webalkalmazások, illetve weboldalak fejlesztését. Az Expression Studio termékcsalád a Visual Studio által is támogatott XAML szabványra épül.

A designerek egyre inkább bekapcsolódnak a fejlesztésbe

Szakértők egybehangzó állítása szerint a modern webalkalmazások, weboldalak fejlesztése során egyre inkább előtérbe kerül a látvány és az egyszerű használhatóság, így a designerek egyre inkább részt vesznek a fejlesztésekben. Az Adobe ugyanezt felismerve hozta létre a Flexet, amely egy Eclipse-alapú Flash alkalmazáfejlesztő eszköz. A Flex azonban teljesen új jövevény, míg az Expression Studio alapjául szolgáló Visual Studio egy széles körben elterjedt fejlesztői környezet, egyike a legnépszerűbbeknek. A Visual Studióban létrehozott alkalmazásokat az Expression Studióban úgy lehet módosítani, hogy kihasználják a Windows Presentation Foundationben rejlő lehetőségeket.

A négy komponenst tartalmazó Expression Studion 599 dolláros áron lesz kapható, amikor megjelenik. Az Expression Web 299 dollárba kerül, ugyanennyiért lesz kapható az Expression Media is. A Visual Studio Standardet is tartalmazó Expression Blend ára 499 dollár lesz. Az Expression Design önmagában nem kerül a boltokba, csak az Expression Studio részeként lehet majd megvásárolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról